Overgangsalderen er uunngåelig for alle kvinner, men reisen gjennom den helt individuell.
Overgangsalderen er en fase alle verdens kvinner må gjennom. Men der enkelte verken har problemer med å komme seg gjennom den eller nevneverdige problemer med plager, er det andre som opplever det stikk motsatte. Omtrent 80 prosent opplever kardinalsymptomet hetetokter, og hos rundt 20 prosent er problemene såpass ille at de trenger hjelp.
– De fleste kvinner som kommer i overgangsalderen har flest plager idet de slutter å menstruere. Dette er typiske plager som hetetokter både om dagen og natten, og dermed også ofte dårlig nattesøvn. Dette fører som regel til dårlig søvnkvalitet som igjen medfører at mange kvinner i denne fasen av overgangsalderen blir slitne, trøtte og rett og slett nedstemte sier Inger Øverlie, gynekolog ved Medicus klinikk i Oslo.
Inger Øverlie
Gynekolog ved Medicus klinikk i Oslo
Individuell utfasing av plager
– Smerter og tørrhet i underliv kan nærmest tiltre når som helst, og smerter i ledd og muskler er også vanlig. Noen kvinner vil ha større forekomst av humørsvingninger, og for enkelte kan bli være vanskelig å konsentrere seg. Heldigvis vil plagene gi seg over tid, være seg det er hetetokter eller konsentrasjonsvansker. Dog er utfasingen av de ulike plagene helt individuelt. Der noen finner tilbake til normal tilstand i løpet av kort tid, kan ulike plager faktisk vare i flere tiår hos andre ved enkelte tilfeller, legger hun til.
Øverlie er spesialist på overgangsalder og har over en periode på fem år forsket på hvorvidt hormonnivået i kvinnekroppen korrelerer med subjektive plager som hetetokter og nedstemthet.
– Forskningen viste at hvis en kvinne har et høyt nivå av såkalte androgener, altså mannlige kjønnshormoner som testosteron og dehydroepiandrosteron, vil hun også oppleve langt mindre plager når hun kommer i overgangsalderen, slår Øverlie fast.
Anbefaler hormontilskudd
For å takle plagene ved overgangsalderen, deriblant vasomotoriske symptomer og andre symptomer knyttet til østrogenmangel, mener Øverlie at hormombehandling er den mest effektive dokumenterte behandlingen. Samtidig påpeker hun at det også finnes andre behandlingsmetoder som kan hjelpe de som ikke ønsker hormonbehandling.
– Om du sliter med overgangsalderens mange plager, er hormontilskudd uten tvil det mest effektive, og etter kort tid etter du har startet behandlingen vil symptomene forsvinne. Samtidig er det mange kvinner som ikke ønsker hormontilskudd fordi de frykter at det ikke er bra for dem. Da kan det for eksempel være lurt å se til annen behandling. Enkelte foretrekker yoga, mens andre velger å gå til akupunktør eller annen alternativ behandling, sier hun.
Overgangsalderen er for mange et tabubelagt emne. For at det tabuet i fremtiden skal brytes ned, mener gynekologen at den eneste medisinen er kommunikasjon og åpenhet.
Viktig å avmystifisere tabuet
– Det er få voksne mennesker som har et ønske om å bli eldre. Å komme i overgangsalderen er et slags bevis på nettopp det faktum at du eldes. Det å kunne snakke om det på en naturlig måte anser jeg derfor som veldig viktig. Det å skrive om det, dele informasjon i media, og dermed avmystifisere overgangsalderen er nøkkelen til at det ikke lenger blir tabu, men heller noe naturlig – som det jo i all hovedsak er.
– Det er knapt nok noen som vet hva overgangsalderen faktisk er, noe jeg mener vi må gjøre noe med. Heldigvis er dette i ferd med å endre seg. Det finnes de som tør å stå åpent frem, og det er viktig, avslutter hun.
Av: Andreas Aguilera Myrvold, [email protected]