Home » Sammen mot kreft » Delte sorgen med døra på vidt gap
Kreft

Delte sorgen med døra på vidt gap

Mamma Irene Fosså og Ingrid Aguiluz. Foto: Privat

Da Ingrid Aguiluz’ mor, Irene fikk diagnosen eggstokkreft, ble familien enig om å være åpen om sykdommen. Ingrid delte morens opp- og nedturer på sosiale medier. Helt til det siste.

Ingrids mor, Irene hadde fra starten av et ønske om å være åpen om kreften. Da kreftsykdommen kapret familiens hverdag, ble alle enige om at Ingrid skulle bruke sosiale medier til å fortelle om både opp- og nedturer. På den måten slapp de å sende meldinger til alle i omgivelsene om hvordan hun hadde det, og beskjed om hver gang det var noe nytt.

Mange i samme situasjon

De visste også at det var flere som sto i en lignende situasjon. Noen hadde en syk venn, eller en bekjent som var pårørende, og satt med mange spørsmål som de ikke turte å stille. Det ble starten på et felles prosjekt der mor Irene og Ingrid bød på seg selv.

Ingrid er influencer og har i mange år skrevet om livsstil og trening. Ingrid har alltid delt små og store gleder, men også sorger, med sine følgere. Det var på Ingrids YouTube-kanal det begynte. Moren stilte opp og svarte på følgernes spørsmål foran kamera.

– Selv om spørsmålene var ganske tøffe – det så jeg på henne – svarte hun åpent, forteller Ingrid, som tenker mye på morens styrke i denne perioden.

– Jeg kunne spørre mamma om alt. Om hun var redd for å dø, om hva hun trodde kom til å skje. Ting som jeg syntes var skummelt å spørre om, husker Ingrid.

– Vi delte egentlig alt

Ingrids mor var 48 år gammel da hun fikk diagnosen eggstokkreft med spredning. Det var i april 2018.

– Det er viktig for alle pårørende ikke å legge seg ned og være syk sammen med den som er syk, sier Ingrid.

Ingrid skrev derfor også historier om positive ting de gjorde sammen.

– Jeg fortalte ikke bare om det sykdommen hadde å by på, ler hun. – Vi delte egentlig alt.

Feriereiser i gode perioder, tunge stunder og hårtap. Moren stilte opp og svarte på alle mulige spørsmål.

«Du bør klippe håret ditt»

– Det ble tatt både godt og veldig dårlig imot. Jeg hadde for eksempel en post om når mamma mista håret samtidig som jeg på en annen side skrev om hvordan du kan få et sunt og vakkert hår. Da kunne jeg få kommentarer som ‘Du bør også ta håret ditt for å støtte henne’, forteller Ingrid.

I dag får hun nesten utelukkende positive kommentarer. Folk setter pris på ærligheten rundt sykdommen og hvordan de pårørende har det. Det har hjulpet Ingrid gjennom sorgen.

– Det hjalp også mamma å få positive tilbakemeldinger og få meldinger fra andre som fortalte om sine erfaringer, tilføyer hun.

Det ingen tør å spørre om

Irene og Ingrid var opptatt av at folk skulle kunne spørre om alt. Men Ingrid måtte gjøre mange avveininger underveis. Hvor mye er riktig å vise? Hva er for privat?

– Mot slutten delte vi private bilder av sorgen. Det er det ikke mange som gjør. De stopper gjerne der.

Når startet sorgprosessen for deg?

– Sorgprosessen har egentlig vart gjennom alle disse fire årene. Du får hele tiden nye beskjeder som er tøffe å ta.

Radiotaushet

I slutten av november fortalte legene at det ikke var noe mer de kunne gjøre, bortsett fra å gi smertestillende.

– I sluttfasen ble vi enige om ikke å skrive noe før alt var ferdig og mamma var borte. Familien var i en sorgprosess og det var viktig å få ut informasjon til de nærmeste før alle følgerne fikk vite det. Vi trengte denne perioden på slutten for bare å være oss, som familie.

Irene døde i januar i år, 51 år gammel.

– Jeg har fått spørsmål om jeg har akseptert at mamma nå er død. Jeg kommer aldri å akseptere det, men er innforstått med det som har skjedd.

Av Christian Geelmuyden

Neste artikkel