Vold og overgrep en betydelig folkehelseutfordring. Likevel er det lite fokus på dette i det systematiske og lovpålagte folkehelsearbeidet i kommunene. Dette har Telemark og Vestfold valgt å gjøre noe med. Med prosjektet «Sammen Mot» ønsker fylkene å sette forebygging av vold og overgrep på folkehelsekartet og utvikle tiltak, løsninger og ny kunnskap på området.
– Hvis vi skal være med å forebygge vold og overgrep, må vi erkjenne at det dreier seg om et folkehelseproblem og ta eierskap til det i folkehelsearbeidet. Det gjør vi ved å utvide ansvaret til å gjelde absolutt alle. Ved å styrke sentrale beskyttelsesfaktorer i og rundt barn og unge, og gi kompetanse til alle som møter barn og unge i sin hverdag bidrar vi til å komme i forkant. Vi kan ikke vente på symptomer og tegn. Vi må våge å tenke nytt og å sette inn ressurser og innsats før det brenner. Dette krever mot og samarbeid. Derav tittelen «Sammen Mot», sier prosjektleder Oda Kobro Börjesson.
Oda Kobro Börjesson
Prosjektleder for «Sammen Mot» i Telemark Fylkeskommune
Innsats i tre pilotkommuner
Som eneste fylke i landet fikk det daværende storfylket Vestfold og Telemark i perioden 2020-2023, tilskudd fra Helsedirektoratet til det nytenkende prosjektet. Færder, Larvik og Midt-Telemark har vært pilotkommuner.
De tre tiltakene i «Sammen Mot» varierer i både målsetting, målgrupper, organisering og innhold. Felles for tiltakene er likevel målet om å utvikle kompetanse, kunnskap, holdninger, verdier og ferdigheter som fremmer trygghet hos både voksne og barn i kommunene.
I Larvik kommune gjennomføres prosjektet «Jeg er meg». I prosjektet jobbes det med å øke bevissthet og kompetanse hos ansatte og foreldre knyttet til ulike dimensjoner rundt barn og unges positive seksuelle utvikling og om seksuelle overgrep.
Midt-Telemark kommune utvikler et felles kompetanseløft for ansatte, frivillige og innbyggere. Felleskompetansen utvikles i bred samhandling med befolkningen og med faglig bidrag og støtte fra RVTS-sør.
Færder kommune har valgt å satse på å styrke voksnes kompetanse i å skape trygge relasjoner til barn og unge. Ansatte i barnehager og skoler har fått kompetanseheving i henholdsvis «Se barnehagebarnet innenfra» (SBI) og «Se eleven innenfra» (SEI). I tillegg har Færder kommune utviklet og gjennomført et egenutviklet pedagogisk program om vold og overgrep til bruk for elever i skolen. Programmet er laget sammen med ansatte og skolelever i kommunen.
Vil du høre mer?
Meld deg på erfaringskonferanse 23.oktober i Tønsberg.
Flytter kunnskapsfronten
– Vi fant at «Sammen Mot» satsingen har bidratt med å flytte kunnskapsfronten innen kommuners arbeid med forebygging i et folkehelseperspektiv gjennom å involvere barn, unge, foreldre, ansatte i kommunen og frivillige i å skape og gjennomføre et felles forebyggingsløft mot vold og overgrep, sier Monica Bjerklund, seniorforsker i Telemarkforsking.
Monica Bjerklund
Seniorforsker ved Telemarksforskning
– Tiltakene i «Sammen Mot» har en universell forebyggende innretning, de rettes mot hele elevgrupper og ansattgrupper – ikke bare de som står i risiko. Det handler om å utvide ansvaret for forebygging av vold og overgrep og styrke beskyttelsesfaktorer. Dette skiller satsingen fra andre tiltak, som ofte retter seg mot å gjenkjenne tegn på overgrep eller mot risikogrupper og risikoadferd. Målet er tidlig innsats i tidlig alder, for å unngå at barn og unge utsettes for vold og overgrep. Da er universelle tiltak rettet mot alle barn, unge, foreldre, kommuneansatte og frivillige bedre egnet enn tradisjonelt individrettet forebygging.
LES MER
Sammen Mot har en egen parallelseksjon på FORkonferansen til Folkehelsekonferansen i Tønsberg. Les mer og meld deg på her!