Anne-Line J. Finstad slet med et alkoholproblem. Hun vil fortelle sin historie for å ufarliggjøre det å be om hjelp.
– Hvis jeg kan få noen andre til å forstå at det er ufarlig å be om hjelp, så er det verdt å fortelle historien. Det er ikke så skummelt, farlig, uvanlig og skamfullt som du tror å ha et alkoholproblem og be om hjelp for det, sier Anne-Line når vi møter henne i Incognitoklinikkens lokaler på Rødtvet i Oslo.
Hun brukte alkoholen blant annet som selvmedisinering og for å lande etter jobb. Det ble etter hvert et stort problem.
– Da jeg kom hit var jeg redd, nervøs, skamfull og alt som var. Jeg tenkte at her sitter det bare gamle gubber i 60-70 åra som er alkoholikere. Og så feil jeg tok. Her var det folk fra alle lag, alle aldre og begge kjønn. Det å ha alkoholproblemer er ofte sammenliknet med han eller hun som sitter på benken i parken. Jeg tror det er høye mørketall, sier Anne-Line.
Tre år som alkoholfri
Det første møtet med klinikken var også litt sjokkartet for henne.
– Det var så overveldende og godt å komme hit. Jeg ble satt ut. Her er dem for meg. Alle ansattefra renholdspersonale til vaktmester til sjef, var blide og imøtekommende. De ufarliggjorde det å komme hit. Jeg fikk eget rom og ble kjent med både beboere og behandlere, sier Anne-Line.
– Det har vært tunge perioder også?
– Det å si at det ikke også var tungt og vanskelig ville være en løgn, men det har vært absolutt verdt det. Jeg har vært her i to runder. Etter første runden trodde jeg at jeg var ferdigbehandlet og skulle hjem til et normalt forhold til alkohol. Det går ikke. Jeg har nå kuttet alkoholen helt snart fire år og det er så deilig, sier Anne-Line.
– Aldri møtt et bedre menneske
Hun gjentar flere ganger i samtalen hvor fornøyd hun er med hjelpen.
– Her behandler de hele mennesket. Det er ikke bare alkoholen og det at du drikker. For min del og for mange andre som drikker er det ofte sammensatt. Hele mennesket Anne-Line er blitt behandlet, sier hun og takker sin behandler, sosionom Bente Sørlie, på Incognitoklinikken for hjelp og støtte i prosessen med å bli rusfri.
– Jeg husker første gang jeg møtte Bente så skjønte jeg ikke hvorfor jeg skulle møte en sosionom. Jeg mente at jeg trengte en psykolog eller psykiater, så jeg var skeptisk til første møte, men jeg tok feil. Jeg har aldri møtt et bedre menneske, sier Anne-Line og fortsetter:
– Hun er helt unik og fantastisk med en egen evne til å få meg til å se ting annerledes og snu på ting blant annet gjennom kognitiv terapi. Hun ser hele mennesket og ikke bare selve alkoholdrikkingen, sier Anne-Line.
Anne-Line går nå i poliklinisk behandling og har hatt Bente Sørlie som behandler gjennom både døgnopphold og poliklinikk. Incognito klinikk opplever at det er veldig nyttig at samme behandler følger pasientene i begge løp. Da kjenner man pasienten godt, og pasienten har større mulighet for en trygg relasjon til sin behandler når man unngår bytter.
FAKTA
Incognito klinikk er en korttidsinstitusjon og poliklinikk innenfor Helse Sør-Øst for rusmiddelavhengige kvinner og menn og deres pårørende. Klinikken er selveid og livssynsnøytral, og er en del av tverrfaglig spesialisthelsetjeneste.