Home » Psykisk helse » Sjømannskirken – når verden blir for stor
Sponset

Det kan være sårt å være i et annet land helt alene. Sjømannskirken ønsker å være et trygt og gratis lavterskeltilbud for alle nordmenn i utlandet som trenger det.

Mange nordmenn sier «nei takk» til kalde og våte vintere og emigrerer til utlandet. Men det er ikke bare familier som lar seg friste av en annen kultur og flere soltimer. Unge helt ned i 16-årsalderen tar skrittet og flytter til utlandet for å ta videregående og bo for seg selv for første gang. Det er ikke alltid så enkelt.

– Det å reise og gå på videregående skole i Spania har blitt en trend. Det er ikke like langt unna som USA, dit mange drømmer om å gå på skole, og den norske skolen på Gran Canaria er godkjent av norsk skolevesen som videregående skole. Ungdommene søker seg ofte inn på eget initiativ og har høye forventninger til utenlandsoppholdet, som ikke alltid blir innfridd, forteller barne- og ungdomsarbeider Trine Lohne i Sjømannskirken på Gran Canaria.

Trine Lohne

Barne- og ungdomsarbeider i Sjømannskirken på Gran Canaria

Alle er velkommen, uavhengig av livssyn og bakgrunn

Trine er kateket og har ansvaret for undervisningsopplegget i kirken, men man trenger ikke være religiøs for å benytte seg av tilbudet.

– Enkelte er skeptiske til Sjømannskirken og tror at man må være religiøs, men Sjømannskirken ønsker å være et lavterskeltilbud for alle. Selvfølgelig tilbyr vi konfirmasjon, vielser, minnestunder og andre kirkelige handlinger, men alle er velkommen uavhengig av livssyn og bakgrunn.

Sjømannskirken ble stiftet i 1864 i Bergen og har i dag 29 sjømannskirker verden rundt. De samarbeider med utenrikstjenesten, bistår næringsliv, utdanningsinstitusjoner og privatpersoner. Om lag halvparten av Sjømannskirkens driftsinntekter bevilges av staten, og resten samler de inn selv, med hjelp fra gode samarbeidspartnere og givere.

Trine har vært i Spania i fire år og kunne ikke tenke seg noen annen jobb.

– Jeg trives veldig godt og det er fint å se at vi hjelper. Jeg er mest med barn og unge, og for mange er det aller første gang de bor alene. Vi opplever ofte at foreldre tar kontakt på sommeren for å fortelle at datteren eller sønnen skal flytte ned til høsten og spør om vi kan være tilgjengelig for dem.

Døgnbemannet

Ensomhet, hjemlengsel, relasjonsproblemer, stress og andre psykiske lidelser. Det kan være tøffe utfordringer når man flytter til et fremmed land.

– Dersom du søker på TikTok på for ekesmpel taggen granca, så dukker Sjømannskirken opp, smiler Trine. Det er fem norske skoler i Spania og Sjømannskirken samarbeider med dem alle. Vi benytter sosiale medier som blant annet TikTok for å nå ungdommene og har ulike arrangementer for å samles sosialt.

Tacofredag, bakedag, ungdomsklubb, tweenskafé, konserter og turer skal være med på å forebygge den psykiske helsen og vise nordmenn at Sjømannskirken er til stede. Det å treffe folk der de er, er viktig. Besøk hjemme, på sykehus og også i fengsel er ikke uvanlig.

– Vi har døgnbemannet beredskapsnummer og er alltid tilgjengelig. Det kan jo være at noen ungdommer våkner på natten og kanskje trenger å reise til et sykehus. Da er vi med. Noen ganger handler det om å ikke være alene, sier Trine.

Verdens beste vafler

Det er mange som kjenner til de gode vaflene hos Sjømannskirken. Over hele verden har nordmenn kunnet nyte de velsmakende hjertene, og bare på Gran Canaria produseres det over 75 liter vaffelrøre i uken.

– Mange kommer innom og får vafler og det er så hyggelig. Vaflene skal symbolisere hjertevarmen som vi ønsker å møte alle mennesker med. Vi får ofte høre at folk er takknemlig for at vi finnes og det gir en god og riktig følelse, avslutter Trine Lohne.

Sjømannskirken ønsker å være til stede for nordmenn over hele verden.

Les mer på sjomannskirken.no

Av Cathrine Naglestad

Neste artikkel