Home » Psykisk helse » Pårørendesenteret lanserer digitalt mestringskurs for pårørende
Sponset

Pandemien satte flere hjelpe- og avlastningstilbud på pause, noe som gjorde at Pårørendesenteret, i likhet med mange andre, måtte tenke nytt. Resultatet er en helt ny digital kursportal for pårørende og fagfolk over hele landet.

– For oss på Pårørendesenteret er dette et stort hopp mot målet om å tilby likeverdige tilbud til pårørende, uavhengig av hvor de befinner seg i landet. Pårørende har ulike behov og preferanser. Da er det viktig å komme med tilpassede løsninger, sier webredaktør Kristin Lyse.

Brukervennlighet viktig

Pårørendesenteret har, etter at pandemien kom til landet, blant annet startet med telefon- og videoveiledning for pårørende gjennom PasientSky. Dette har kommet som et tillegg til den eksisterende Pårørendelinjen der pårørende og fagfolk kan ta kontakt på telefon eller chat, uten forhåndsavtale.

– Vi har i mange år arrangert fysiske mestringskurs for pårørende, som vi har vært stolte av. Når kurset skulle bli digitalt, måtte vi tenke ganske nytt både når det gjelder form og innhold. Vi ville beholde det imøtekommende og det varme ved vårt fysiske kurs, samtidig som vi ønsket å gjøre det nye kursopplegget så brukervennlig som mulig, fortsetter Lyse, som har vært prosjektleder for den tekniske biten av utviklingsarbeidet.

Kristin Lyse, webredaktør. Foto: Bethi Dirdal Jåtun

Tilgjengelig for folk flest

Hun forteller at mange pårørende opplever nedsatt konsentrasjonsevne og hukommelse, og at de derfor har lagt vekt på at kursdeltakerne skal kunne bestemme over eget tempo, få tid til å notere, ta i bruk verktøy, reflektere over innholdet og egen situasjon, og repetere alt etter eget behov. Kurset er delt inn i tre moduler og tar for seg utfordringer knyttet til det å være pårørende over tid, pårørendes kommunikasjon og samarbeid med helsevesenet og ulike mestringsverktøy.

– Mengdetreningen mange av oss har fått med digitale møter, betyr at vi er tryggere på at dette tilbudet er tilgjengelig for folk flest. Det digitale kan likevel aldri helt erstatte det menneskelige. Vi er derfor nøye på å presisere gjennom hele kurset at alle som trenger det kan kontakte oss på Pårørendelinjen, enten for å få svar på konkrete spørsmål eller for å snakke gjennom de følelsene som måtte dukke opp underveis, påpeker Kristin Lyse.

Vil du lese mer om Pårørendesenterets digitale mestringskurs for pårørende? Gå inn på Pårørendesenteret.no.

Av Bethi Dirdal Jåtun

Neste artikkel