Home » Psykisk helse » Digitale psykologtjenester er fremtiden
psykolog

Digitale psykologtjenester er fremtiden

Sponset av:
Foto: Getty Images
Sponset av:
Foto: Getty Images

Da samfunnet stengte ned i vår, måtte psykologene for alvor ty til digitale løsninger for å følge opp pasientene sine. Selv om samfunnet har begynt å åpne opp, er digitale psykologtjenester kommet for å bli.

– Jeg syns det fungerer overraskende bra. Mange har vent seg til å møte folk på nett under koronapandemien og erfart at det er mulig å løse flere ting digitalt. Det er egentlig som å ha helt vanlige konsultasjoner, sier Jørgen Mathias Leinan, psykolog ved Kry.

– Forskning viser faktisk at man har samme effekt av behandling når man gjør det over nett med video som når man sitter i samme rom fysisk. Spesielt ved kognitiv atferdsterapi, som er det vi driver med. Da viser det seg at effekten er helt lik, sier han videre.

Lavere terskel

Leinan forteller at mange også synes det er lettere å ta kontakt med en psykolog når det er over nett.

– Et av hovedmålene våre er at pasienten kommer i gang med behandling så tidlig som mulig. Mange sitter hjemme og venter og tar ikke kontakt med fastlegen før det begynner å bli alvorlig. Da må man gjerne stå på venteliste i et halvt år, kanskje til og med opptil ett år. I løpet av den tiden, kan de bli sykere eller sykemeldt, sier han, og legger til at han har fått tilbakemeldinger på at pasientene synes det er deilig å kunne sitte hjemme i sin egen stue. Man slapper bedre av, kan være mer åpen og være seg selv.

– I tillegg har vi kortere ventetid, og man får som regel time innen en uke, sier Leinan. 

Jørgen Mathias Leinan, psykolog ved Kry. Foto: privat

Enkelt å bruke

Videoløsningen Leinan og de andre psykologene på Kry bruker, er veldig intuitiv og lett å bruke. Man får tilsendt en lenke til videokonsultasjonen på e-post eller SMS, og trenger ikke laste ned noe. Når man trykker på lenken, enten på PC, nettbrett eller telefon, kommer man inn i møterommet der psykologen venter.

– Dette er så enkelt at alle får det til, både de helt unge og de over 40. Vi får tilbakemeldinger om at alle synes det er enkelt å komme seg inn i det virtuelle møterommet, sier Leinan.

Utfordringer

Noen utfordringer møter psykologen likevel i det digitale terapirommet, og disse er Leinan veldig bevisst på.

– Ikke alle problemstillinger egner seg for et videoformat, som for eksempel de sakene der det er så alvorlig at vi blir urolige for pasientens sikkerhet. Det kan handle om alvorlig depresjon eller høy selvmordsrisiko. I slike tilfeller har vi klare retningslinjer, og henviser de vi ikke kan følge opp videre til riktig instans, sier psykologen.

Assistert selvhjelp

Leinan ser for seg at flere psykologtimer blir digitale i fremtiden, også i det offentlige helsevesenet. Assistert selvhjelp er en terapimetode som er på vei inn i Norge.

– Da får pasienten et program der de både lærer om lidelsen sin, og får oppgaver de skal gjøre for å jobbe med den. Dette fungerer veldig fint ved lidelser som depresjon, angst og sosial angst. I tillegg får pasienten oppfølging med psykolog slik at oppgavene blir satt i kontekst til egne problemer og vansker, sier Leinan, og legger til at assistert selvhjelp er noe vi kommer til å se mye av fremover.

– Da kan vi også benytte oss av interaktive elementer. Dette er veldig spennende, og mulighetene er fantastiske, sier han.

Trenger du å snakke med noen? Få den hjelpen du trenger gjennom videosamtale med en erfaren psykolog.

Av Marte Frimand

Neste artikkel