Skip to main content
Home » Psykisk helse » – Det er flott med arbeidsplasser som jobber for å inkludere ungdommer som sliter
Sponset

– Å snakke sammen, se hverandre og bruke tid på å bli kjent er viktig, særlig når en er ny i en jobb.

Det sier Marianne Langeland, miljøterapeut ved Uteseksjonen i Trondheim. Hun jobber med prosjektet «Mestringskapital», der et av målene er å hjelpe ungdommer med å finne seg arbeid.

Uteseksjonen er et rus- og kriminalitetsforebyggende tiltak for ungdom 13-25 år.

– Vi ønsker å skape endring rundt den enkelte, og bistå ungdommen med å mestre eget liv. Vi er opptatt av å forebygge fattigdom, og nå ut til ungdom i familier med lav sosioøkonomisk status, sier Langeland

Varme og rause

Relasjonsarbeid er en grunnpilar i arbeidet. I samtaler med ungdommene kartlegger Mestringskapital hvilken type arbeidsplass som kan passe.

– Målet er å finne en god match med arbeidssted, arbeidsoppgaver og arbeidsgiver. Vi prøver å rekruttere arbeidsplasser der ungdommen kan søke om ordinært arbeid etter prosjektperioden.

Man ønsker å finne arbeidsplasser som kan tilby ungdommen å bli del av et jobbfellesskap, legge til rette for god opplæring og tilpasse arbeidsoppgavene, slik at en kan oppleve mestring.

– Vi ønsker at arbeidsgivere skal lære ungdommene om det ordinære arbeidslivets forventninger. Samtidig som de skal være varme, rause og gi ungdommene muligheten til å prøve og feile.

Om NAPHA

NAPHA er et nasjonalt kompetansesenter, som jobber for å styrke lokale psykisk helse- og rustjenester for voksne. Vi sprer praksiserfaringer fra fagutøvere, brukere og pårørende, samt forskningsbasert kunnskap. NAPHA bidrar også til å utvikle og implementere helsepolitiske satsinger, retningslinjer og veiledere. Helsedirektoratet er vår oppdragsgiver, og vi samarbeider tett med andre kompetansesentre.

Les mer på napha.no

Inn i voksenlivet

Gjennom møter før arbeidsstart prøver man å forberede ungdommen på det som venter. Ulike problemstillinger og dilemmaer ungdommen kan møte, blir tatt opp.

– For mange er dette første skritt inn i voksenlivet. Det er mye nytt å forholde seg til, alt fra egen bankkonto, venting på lønningsdag, disponering av lønn, skatte-/frikort, skattemelding, at man plutselig er kollega med voksne, og så videre.

– For noen er det suksess, bare å møte opp og stå i noe over tid, sier Langeland.

– For andre er det et mål å vinne over frykten for at angst eller andre personlige utfordringer skal ødelegge et arbeidsforhold. Mange av ungdommene har fra før av dårlige erfaringer med tilbakemeldinger fra voksne.

– Derfor er det desto mer imponerende, når de er i et nytt og ukjent miljø på en arbeidsplass, og klarer å ta imot tilbakemelding og tilpasse seg. Det handler mye om hvordan de blir møtt.

Ny sjanse

Enkelte av ungdommene får tilbud om ordinær stilling hos arbeidsplassen, der de har jobbet timene sine, sier Langeland.

– Andre trenger mer tid. Da er det viktig at vi som prosjekt, arbeidsgivere og samfunn kan gi dem en ny sjanse. Kanskje kommer suksessen på neste forsøk.

Anne Kristiansen Rønning 

Kommunikasjonsrådgiver i NAPHA 

Tekst: Anne Kristiansen Rønning 


Ungdom i programmet

Når man har gode, trygge folk rundt seg, er det lettere å komme på jobb, være seg selv og yte en innsats. 

Arbeidsmiljøet er godt, og jeg gleder meg til å dra på jobb hver dag.

Arbeidsgiver i programmet

Å ta imot ungdommene ser vi på som del av vårt samfunnsansvar.  Vi ønsker å gi dem en mulighet til å mestre på en trygg arena.

– De inkluderes i en gruppe med andre ungdommer som er ansatt på senteret. De får en fadder som følger dem opp. Vi er opptatt av å se og snakke med hver enkelt, og legge til rette for motivasjon.

Mestringskapital

  • Prosjekt drevet av uteseksjonen i Trondheim kommune.
  • Ledd i forebyggende arbeid mot fattigdom og kriminalitet.
  • Følger opp og veileder ungdom i å bli aktive på arbeidsmarkedet.
  • Skal legge til rette for mestring og skape motivasjon for et yrkesaktivt liv på sikt.
  • Ungdommene får mulighet til å få arbeidserfaring, bygge CV og knytte kontakter.

Kilde: Trondheim kommune

Arbeid og psykisk helse er tema for NAPHA-konferansen 2025

NAPHA er et nasjonalt kompetansesenter, som jobber for å styrke lokale psykisk helse- og rustjenester for voksne. Sjekk ut napha.no og se nyheter og praksiseksempler fra psykisk helsearbeid i hele landet.

NAPHA-konferansen har gjennom flere år samlet fagfeltet som jobber med psykisk helse og rus, om ulike aktuelle tema. I 2025 vil arbeid og psykisk helse være tema på konferansen.

– Et viktig og tidløst arbeid med å styrke fagfeltet arbeid og helse er å legge til rette for et bedre og tettere samvirke mellom alle aktørene som skal sikre arbeidslivstilknytning for alle som kan og vil jobbe. Dette vil vi belyse nærmere under konferansen vår i 2025, sier faglig rådgiver i NAPHA, Stian Reinertsen.

Stian Reinertsen 

Faglig rådgiver i NAPHA 

Next article