Home » Muskel og skjelett » Viktig å oppdage osteoporose tidlig
osteoporose

Viktig å oppdage osteoporose tidlig

Foto: Getty Images

Vi liker å kalle oss best her i Norge, men akkurat denne listen vil vi egentlig ikke toppe. Norge ligger nemlig i verdenstoppen når det kommer til osteoporose, eller benskjørhet. Heldigvis er det mye man selv kan gjøre for å oppdage sykdommen og forebygge brudd.

Osteoporose rammer hver tredje kvinne og hver femte mann på landsbasis. Sykdommen er ikke smertefull i seg selv, før man eventuelt får et brudd, og for mange er det nettopp slik sykdommen blir oppdaget. Mange kvinner har gått med ryggsmerter og små mikrobrudd i ryggen i mange år før de oppdager at de har osteoporose.

– Jeg skulle ønske at fastlegene tenkte osteoporose litt oftere, også hos yngre pasienter, sier Ingrid Hallan, forbundsleder i Norsk Osteoporoseforbund og tidligere sykepleier.

Kan miste høyde

Selv fikk Hallan diagnosen da hun var 45 år gammel. Det regnes som tidlig.

– Jeg begynte med behandling tidlig, og har ikke hatt mye plager. Men det er annerledes når man oppdager sykdommen når man nærmer seg 60 år, og har fått et håndleddsbrudd, sier Hallan, og forteller at det mest alvorlige bruddet, er lårhalsbrudd. Det kan man dø av.

– Det er den eldre delen av befolkningen som får lårhalsbrudd, og svært mange blir funksjonshemmet etter et slikt brudd, og klarer seg ikke alene hjemme, sier hun.

I tillegg til brudd, kan man miste høyde, fordi knoklene i ryggen faller sammen. For noen kan det bli invalidiserende.

– Du har kanskje sett eldre damer som går krokete med kuppel på ryggen. Noen kan miste opp til 20 centimeter høyde, sier forbundslederen.

Tidlig menopause gir risiko

Ved osteoporose, har man mindre benvev i knoklene enn det som er normalt. Dette gjør at knoklene blir svake, og brekker lettere. Det finnes forskjellige medikamenter som kan bremse nedbrytningen av benvev og bygge opp igjen benmassen.

– Kvinner har i utgangspunktet lavere benmasse enn menn. De første ti årene etter klimakteriet, har kvinner også et stort fall i beinmasse. Tidlig menopause er derfor et av faresignalene. Dette er det viktig at fastlegen er oppmerksom på, sier Hallan.

– Er man kvinne og har nær familie som har hatt osteoporose, bør man tenke på det når man går inn i klimakteriet, sier hun videre.

Ingrid Hallan

Forbundsleder i Norsk Osteoporoseforbund og tidligere sykepleier

Viktig å forebygge brudd

Andre risikofaktorer for osteoporose, er lav kroppsvekt, steroider, røyking, at man er genetisk disponert, kols, nyre- og leversvikt, har sykdom i skjoldbruskkjertelen, revmatisk sykdom, tarmsykdom, diabetes eller en del andre immunologiske sykdommer. Har man først fått påvist osteoporose, er det flere ting man kan gjøre for å forebygge brudd.

– Det viktigste man kan gjøre, er å hindre fall. Trening er viktig, og spesielt styrketrening. God muskulatur gjør at man ikke faller så lett. Styrketrening kan også bygge beinmasse, men man må ikke trene for tungt, da kan man få brudd, sier Hallan, og legger til at man også bør være forsiktig med å ta foroverbøyde, tunge løft. Da kan man få brudd i ryggen.

– Vi anbefaler at man spiser sunt og variert, og følger Helsedirektoratets anbefalinger. Det er viktig med kalk og D-vitamin i kosten, og mange bør i tillegg ta tilskudd av dette, sier hun.

Mange har også god hjelp av å gå til fysioterapi, både for å få treningsveiledning og på grunn av smerter etter brudd.

Ønsker bruddfanger

– I Osteoporoseforbundet jobber vi kontinuerlig med å få informasjon ut til helsepersonell og befolkningen. Vi jobber også for å få et nasjonalt kompetansesenter for osteoporose, og en ny veileder. Dagens veileder er fra 2005, mens de øvrige skandinaviske landene har oppdaterte veiledere som er få år gamle, sier Hallan. 

Hun ønsker seg også en bruddfanger ved hvert sykehus. Det er en sykepleier som skal følge opp brudd og undersøke om det skyldes osteoporose.

– Hadde man hatt en øremerket bruddfanger ved hvert sykehus, kunne man forbygget mange neste brudd, sier Hallan.

Av Marte Frimand

Neste artikkel