Skip to main content
Home » Muskel og skjelett » Trening kan motvirke smerter i muskler og skjelett
Muskel og skjelett

Trening kan motvirke smerter i muskler og skjelett

Lene Alexandra Øien, personlig trener. Foto. Hilde Brevig

Start på det nivået du er på, finn en aktivitet du liker, ha riktig motivasjon og ikke sammenlikne deg med andre. Dette er PT Lene Alexandra Øiens råd for deg som har lyst til å komme i gang med trening.

– Mange plages med stivhet i ledd og muskler, og vondter i ryggen. Tilpasset fysisk aktivitet kan ha positiv effekt og redusere smerter og stivhet, sier Øien, personlig trener, coach og forfatter av bestselgeren «Sterkere på 12 uker».

Øien forteller at hun har hatt flere klienter med muskel- og skjelettplager. Hun har erfaring med at kondisjon- og styrketrening kan ha en god effekt for personer med inflammatorisk revmatiske leddsykdommer.

– Trening reduserer sykdomsaktivitet, både i form av betennelse, leddødeleggelser, smerte, utmattelse, stivhet og antall hovne ledd. Trening er også bra for hjertet, og pasienter med inflammatoriske, revmatiske sykdommer har økt risiko for hjerte- og karsykdommer, sier Øien.

Start gradvis

På spørsmål om hun kan gi et godt råd til folk som ikke har trent så mye før, og som sliter med å komme i gang, svarer Øien at det først og fremst er viktig ikke å sammenligne seg med andre.

– Start gradvis ut fra det nivået du er på. Finn en aktivitet du liker og start forsiktig slik at du opplever mestring. Det er viktig for å opprettholde motivasjonen videre, sier hun.

– Det er også lurt å skrive ned hvorfor man vil starte å trene. Har man en grunn til å trene, som er viktig nok, er det større sjanse for at man fortsetter når man møter på utfordringer, sier hun videre.

Treneren påpeker at det også er viktig å spise riktig. Det har mye å si for livskvaliteten.

– Det er viktig å få i seg nok næringsrik mat slik at man har energi i en hektisk hverdag. Det å ha rutiner og orden på kostholdet er meget viktig for vår mentale helse, sier Øien.

Sterkere mentalt

Selv har Øien alltid vært aktiv, helt fra barndommen. Men som 12-åring begynte hun å slite med psykiske utfordringer og spiseforstyrrelser.

– Styrketreningen hjalp meg ut av spiseforstyrrelsene og har gjort meg sterkere mentalt. Det å fokusere på å bli sterkere framfor tynnest, mulig hjalp meg. Gradvis ble jeg sterkere og mer selvsikker, sier hun.

Av Marte Frimand

Next article