Home » Muskel og skjelett » Smertene du aldri blir kvitt
Muskel- og skjeletthelse

Smertene du aldri blir kvitt

Trine Bjørnås Stenersen (58) og Marion Jakobsen (53) lever med kronisk smerte. Foto: Privat

Kroniske smerter rammer rundt 30 prosent av den voksne befolkningen og er den viktigste årsaken til langtidssykefravær og uførhet. Men hvordan er det å leve med kroniske smerter, og hva kan de som rammes gjøre for å øke sin egen livskvalitet?

Marion Jakobsen (53) fra Bamble og Trine Bjørnås Stenersen (58) fra Målselv vet mye om hvordan det er å leve med kroniske smerter. Marion fikk en nerveskade etter to nakkeprolapsoperasjoner i 2010 og 2011. Smertene etter operasjonen gjorde at hun måtte slutte å jobbe og førte til at hun ble ufør fem år senere.

Trine var turner som ung, og fikk problemer med knærne allerede på ungdomsskolen. Hun fikk låsninger i knærne og ble operert flere ganger. Videre lever hun med ryggproblemer, prolaps og en skade i isjiasnerven. Dette førte til så sterke kroniske smerter at heller ikke hun klarte å jobbe mer, men ble ufør.

Å leve med smerter

En utfordring med kroniske smerter er at de ikke blir borte. Du må lære å leve med dem. For å mestre dette fikk Trine hjelp ved smerteklinikken i Tromsø.

– Jeg har vært på smerteklinikken ved flere anledninger, og brukt mange år på å lære meg teknikker som gjør det litt enklere å leve med smerter. Det er mange forskjellige metoder som kan hjelpe, blant annet ulike puste- og avslapningsteknikker. I tillegg har jeg en del hobbyer jeg liker å gjøre, og som hjelper meg til å tenke på noe annet og å beholde humøret på dårlige dager. Jeg må også holde meg i aktivitet og gjøre en del øvelser for å ikke stivne helt. Så i min smertelindringsverktøykasse finner du både medisiner, malepensler, musikk og avspenningsøvelser forteller Trine.

Marion trengte noen år for å innse selv at smertene hun hadde var kroniske og ikke ville forsvinne av seg selv.

– Du håper og tror at det skal gå over. Jeg gikk til leger og ulike spesialister, men til slutt måtte jeg bare akseptere at jeg ikke ville bli kvitt smertene, og bestemme meg for å finne en måte å leve videre med dem på. Det er ikke så lett rent psykisk heller. Jeg ser jo helt frisk ut og kan merke blikkene hvis jeg for eksempel er på et kjøpesenter midt på dagen på en dag som er god. Men de som stirrer ser meg ikke de dagene jeg er så dårlig at jeg ikke kommer opp av senga, sier Marion.

– Jeg har også slitt med medisiner som har gjort at jeg har rast ned i vekt, så nå skal jeg få en elektronisk nervestimulator som strømsetter noen nerver i ryggen slik at de bedøves. Da håper jeg å kunne redusere medisinbruken, fortsetter hun.

Utveksler erfaringer

Både Marion og Trine er medlemmer i Foreningen for kroniske smertepasienter (FKS). Hensikten med foreningen er å skape et forum hvor smertepasienter kan møtes for å hjelpe hverandre og diskutere felles problemer. FKS arbeider også for å bedre livssituasjonen til mennesker med kroniske smerter.

– I Norge er det flere enn 500 000 som sliter med kroniske smerter, så hvis du er en av dem, er du ikke alene. Det å komme sammen med andre i samme situasjon og utveksle erfaringer er veldig bra. Derfor oppfordrer vi de som har kroniske smerter å ta kontakt med foreningen, sier Trine og Marion.

Av: Tom Backe, [email protected]

Neste artikkel