Skip to main content
Home » Muskel og skjelett » Revolusjonerende behandlingsmetode for deg med leddplager
Sponset

Med denne nye behandlingen med stamceller kan du endelig få hjelp med akutte eller kroniske sene-, ledd- og ryggplager.

Artrose, også kjent som slitasjegikt, er den mest utbredte leddsykdommen som finnes. Sykdommen er tradisjonelt sett forbundet med eldre mennesker, men kan også forekomme hos de under 50. Til nå har det ikke vært noen tilgjengelig behandlingsmetode som kan kurere sykdommen eller som har gitt langvarig bedring. Nå er i-PRF og MyStem stamcellebehandling kommet til Norge – og dette kan gi mange hjelp.

— Den klassiske behandlingen for artrose er aktivitet, fysioterapi og vektreduksjon samt bruk av betennelsesdempende tabletter. Dersom sykdommen får utviklet seg ender det for mange med operasjon, der leddet blir skiftet ut med en protese. I tillegg ser vi at injeksjoner med kortison blir gitt til enkelte. Dette har kun en midlertidig effekt og er ugunstig for leddet på lengre sikt, fordi kortison vil bryte ned brusken. Vår behandling på Stamcelleklinikken gir et tilbud til pasienter som ikke har fått tilstrekkelig effekt av ovennevnte behandlinger, og til pasienter som enten ikke kan få eller vil ha protese, sier Jo Andreas Ording, overlege og ortopedisk kirurg ved Stamcelleklinikken på Majorstuen i Oslo.

De vanligste variantene av artrose er hofteledd- og kneleddsartrose. Også skulderartrose er vanlig. Fellesnevneren for ledd med artrose er at de har dårlig blodsirkulasjon, noe som gjør evnen til regenerasjon dårlig.

Betennelsesdempende celler

Den nye behandlingsmetoden er et nytt tilbud innen artrosebehandling i Norge, og har blitt svært populært blant de som sliter med plager i ledd og sener. Behandlingsmetoden er både effektiv og naturlig, og oppleves som tilnærmet smertefri. Det har vist meget gode og langvarige resultater for pasientene på Stamcelleklinikken.

— Pasientene våre merker ofte en gradvis smertereduksjon, økt bevegelse, reduserte hevelser og ikke minst bedret evne til å starte opptreningen av leddet sitt igjen. Dermed kan pasientene øke sitt aktivitetsnivå. Denne type behandling er et strålende alternativ til andre behandlingsmetoder som ikke alltid fungerer optimalt for den enkelte pasient, sier Ording.

Stamcelleklinikken gir et tilbud som er helhetlig og drives av kompetente og profesjonelle leger med spesialitet innen smerte, skade og leddkirurgi. Ved å injisere kroppens egne oppbyggende reparasjonsceller og stamceller, også kalt i-PRF (injectable platelet rich fibrin) og MyStem (ADSC; Adipose Derived Stem Cells), kan pasientene få hjelp til sine akutte eller kroniske smerter.

Jo Andreas Ording er ortopedisk kirurg og overlege ved Stamcelleklinikken på Majorstuen i Oslo. Foto: Maud Dedichen

Stamceller og kroppens egne oppbyggende celler

— Vi benytter oss av en behandling som heter i-PRF – der kroppens egne stamceller, hvite blodceller, blodplater og fibrin regenererer det skadde leddet. Vi kan også ta ut stamceller fra fettvev- et av de stedene i kroppen der det er mest stamceller. Behandlingen medfører lite smerter eller bivirkninger. Se for deg et ledd som er betent og i ubalanse. Dette vil skape ugunstige vekstforhold for brusken, som i sin tur vil mykne og etter hvert slites ut. Når vi setter tilbake celler og stoffer fra ditt eget blod og fettvev, som er sterkt betennelsesdempende, og som i tillegg inneholder vekstfaktorer, skaper man en regenerativ tilstand i leddet. I sum kvitter man seg med betennelsen og setter i gang en reparasjonsprosess i leddet, forklarer overlegen.

Behandlingen på Stamcelleklinikken gjøres ikke bare i ledd med artrose, men kan også være hensiktsmessig ved andre tilstander som for eksempel senebetennelse og slimposebetennelse samt smerter i nakke og rygg.

Idrettsskader og andre betennelsestilstander

—Artrose er som oftest forbundet med eldre mennesker, men kan også forekomme hos yngre mennesker og idrettsutøvere etter skader. På klinikken behandler vi derfor både de som har slitt med skadene over lengre tid, og de som for eksempel lider av smerter i skulder, albue, hender eller føtter. På Stamcelleklinikken er det også en spesialist i fotkirurgi som vurderer og behandler smerter i føttene.

— Noen pasienter kan også utvikle bruskskade eller annen leddnær skade på grunn av et traume, som for eksempel ved en ulykke. Injeksjoner med i-PRF er derfor også en behandling som egner seg godt for idrettsutøvere innen ballidrett eller løp- og kondisjonsidrett etc. Det er mange eksempler fra utlandet på vellykket behandling i denne kategorier, legger Ording til.

Andre aktuelle problemstillinger som kan være hensiktsmessig å behandle er betennelsestilstander som senebetennelse og slimposebetennelse. Slike tilstander er typiske belastningslidelser som kan komme på grunn av jobbrelatert aktivitet.

Nakke- og ryggplager

Overlege Jørn Bremnes startet opp Stamcelleklinikken på Majorstuen for to år siden. Hans hovedfelt er smertebehandling og han har spesiell ekspertise innen smerter i nakke og rygg. Etter over 30 år som smertebehandler var han frustrert over liten utvikling i tilbudet til pasienter med smerter. Da i-PRF fra pasientens eget blod og stamceller tatt fra pasientens fettvev ble en mulighet, så han store muligheter for å hjelpe pasientene som til da ikke hadde hatt noe tilbud.

— Smerter i nakke og rygg er generelt vanskelig å behandle. Før korrekt behandling velges for den respektive pasienten, må årsaken til smertene undersøkes for å finne hvilken struktur som er slitt eller skadet, sier Bremnes.

Pasienter med nakke- og ryggplager er ofte utredet med MR. Beskrivelsen kan inneholde forskjellige funn som for eksempel redusert væskeinnhold i mellomvirvelskiver, redusert skivehøyde, bukende skive og fasettleddartrose. Funnene gir ofte ikke forklaring på smertene. Klinisk undersøkelse og vurdering er viktig.

— For å komme videre setter vi bedøvelse i lokale nerver eller ledd i smerteområdet. Ved en slik «diagnostisk blokade» ser vi nøyaktig hvilket sted vi setter bedøvelsen ved hjelp av gjennomlysning med et spesielt røntgenapparat. Dersom smertene forsvinner har vi funnet årsaken. Da er det mye lettere å finne den rette behandlingen videre- som kan være i-PRF eller stamceller. Det er også mulig å redusere smertene ved prolaps, avslutter overlege Bremnes.

Les mer om behandlingen på stamcelleklinikken.no eller ta kontakt på telefon: 22 00 80 30

Adresse: Majorstuhuset,
Kirkeveien 64 A, 0364 Oslo

Av: Andreas Aguilera Myrvold, [email protected]

Next article