Home » Muskel og skjelett » Råtøff fighter, men bare utapå!
Muskel og skjelett

Råtøff fighter, men bare utapå!

Emil «Valhalla» Meek. Foto: Pål Laukli

Mixed Martial Arts (MMA) er en verdensomspennende fullkontaktsport hvor knockout er målet. I Norge er den «snille» formen for MMA en treningsform i sterk økning blant alle lag i befolkningen.

Emil «Valhalla» Meek er én av to norske proffutøvere av MMA (Mixed Marshal Arts) i den verdensomspennende ligaen, UFC. En slik kamp ender først når motstanderen ligger nede.

En rabiat gladiator?

Er mannen bak det avskrekkende show-navnet «Valhalla» en rabiat 2000-tallets utgave av en romersk gladiator? Det er ikke mye som minner om det. Under det harde ytre finner du en dedikert og meget reflektert idrettsutøver som brenner for det sporten har å gi – til alle slags mennesker. Derfor vil Emil helst snakke om allsidig trening, mestringsfølelse og respekt for andre.

Allsidig treningsform for alle slags mennesker

Selv om MMA er en kampsport, vil de de aller færreste gå i kamp eller konkurrere. For vanlige folk er MMA en allsidig treningsform hvor du får trent hele kroppen.

Meek fremhever både den fysiske og mentale effekten av treningen. Den styrker kondisjon og styrke, men gir også mestringsfølelse som betyr mye for alle mennesker. Han snakker derfor også varmt om idretten for barn og unge. I Frontline, der Emil trener, kan barn helt ned i 5-års alderen begynne med mykere kampsport, dvs uten slag og spark.

– MMA er en veldig komplett og allsidig treningsform i og med at man må mestre mange nye elementer. Du blir atletisk av denne idretten, forklarer Meek.

I MMA, akkurat som i en reell slåsskamp, må du både kunne bokse, sparke og bryte. Du må være rask og bevegelig. Derfor er treningsformen effektiv for å forebygge muskel- og skjellettproblemer.

Realistisk trening, ikke «Wax on, wax off»

MMA er en kombinasjon av flere andre kampsporter. I mange av de andre grenene trener man blant annet på balanse og kroppskontroll med individuelle, nesten rituelle øvelser og bevegelsesmønstre. Treningen er litt urealistisk fordi det du trener på bare kan brukes i denne ene sporten.

– I MMA står du ikke og driller det å polere bilen, slik som i «Karate Kid», ler Emil.

I MMA foregår mye mer av treningen sammen med en motstander, der du øver inn bevegelsesmønstre som du trenger i en reell situasjon der du må forsvare deg.

Ved å trene sammen med en tenkt motstander lærer du å respektere andres grenser. Utøveren blir mer sensitiv ovenfor andre enn ved individuell trening.

Tøff sport i to varianter

I 2019 godkjente også Norges Idrettsforbund MMA for amatører. Her «markerer» utøveren og konkurrerer om poeng istedenfor bokstavelig talt å nedkjempe motstanderen med alt hen har.

I dag tilbyr klubber over hele landet MMA-trening for amatører på alle nivåer. Rekrutteringen er stor, og sporten er nå den mest populære kampsporten i Norge. Den tiltrekker seg, i følge Meek, all slags mennesker. Det er ingen som er like; unge og gamle, med forskjellig bakgrunn. Det er fortsatt flest gutter og menn, men veksten har vært enorm blant kvinnelige utøvere også.

Slik kommer du i gang

I følge Meek finnes det klubber i de fleste større byer i Norge. Du kan begynne mykt på det nivået som passer for deg. Du finner en oversikt over linker til kampsportklubber som tilbyr MMA på evolvecombat.no/mma-klubber-i-norge. Der finner du også anmeldelser og score som er gitt av brukere. Du kan dessuten lese mer om vektklasser, konkurranser og regelverk.

Hardt image – myke verdier

Motivene for å begynne med MMA er mange, men aggresjon er sjeldent et av dem.

Meek er verken truende, hissig eller skummel.

– Det er mulig jeg ser sånn ut, sier han.

– Og når jeg fighter er jeg det!

Men trening blir noe helt annet.

Tekst: Christian Geelmuyden, Mediaplanet

Neste artikkel