Ramirent har i flere år støttet opp under Rosa sløyfe-aksjonen. Nå engasjerer de seg i menns helse med selskapets første Movember-aktivitet.
– Flere ansatte gror i år ut bart for en god sak, og vi har laget en Movember-landingsside som gikk live 1. november. På landingssiden viser vi profilene til Ramirent-ansatte, og vi har opprettet en SPLEIS, sier HR direktør i Ramirent, Henriette Hall-Eriksen.
Henriette Hall-Eriksen
HR direktør i Ramirent
Hun forteller at tanken er at man skal kunne følge utviklingen på bartene og donere direkte til prostatakreftforeningen. Ramirent vil matche den totale donasjonen med inntil 100 000 kroner.
Barteprofiler
I tillegg kjører bedriften hardt på sosiale medier for å spre budskapet og sette menns helse på agendaen.
– Det er flott at nesten hele arbeidsutvalget har meldt seg som barteprofiler. Det er også flere kvinner i Ramirent som bidrar med profiler på ladingssiden, og jeg håper vi klarer å samle inn mye penger til denne viktige saken, sier hun.
Det håper også Wilfred Fowler, som er trading og supply chain manager i Ramirent. Han kan ikke få understreket nok hvor viktig det er å be om en PSA-test hos legen.
– Alle som nærmer seg 50 år må gjøre dette minst en gang i året. Dette er den eneste måten å fange opp prostatakreft tidlig nok, sier han.
Oppdaget i tide
Fowler har selv erfart at prostatakreft ikke nødvendigvis føles på kroppen. Han fikk påvist kreft uten å ha symptomer.
– Jeg oppsøkte lege for en mindre sak, og han ba da helt tilfeldig om en PSA-test. Tre dager senere fikk jeg beskjed om at den var litt forhøyet, og at han ville ha meg inn på kontroll fire uker senere, sier han.
Verdiene var da enda litt høyere, og Fowler ble sendt videre til urolog. Resultatet av undersøkelsen var kreft på åtte av 12 prøver.
– Da det ble utført åpen kirurgi seks uker senere, hadde kreften spredt seg til vev utenfor selve prostataen, og det ble en periode med kontroll hver tredje måned. Jeg var kjempeheldig som slapp stråling og cellegift, og ble heldigvis erklært kreftfri etter to år, sier han.
Vil påvirke
Det var workshops knyttet til arbeidsmiljøundersøkelsen som førte til engasjementet.
– Der påpekte flere at det er viktig å støtte menns helse. Undersøkelser viser at menn går sjeldnere til legen enn kvinner, og de er ikke så flinke til å snakke om hvordan de har det. Jeg tror dette er noe av bakgrunnen for dystre selvmordstall der menn representerer 73 prosent av alle selvmord, sier hun.
Hun syns det er bra at gutta i Ramirent er tydelige på at det er viktig med fokus på menns helse både fysisk og psykisk.
– En av seks menn får prostatakreft i løpet av livet, og rundt 1000 menn dør hvert år av kreftformen i Norge. Som vår administrerende direktør Fredrik Brandal sier: Det treffer samfunnet hardt, og som markedsledende leverandør av utleieutstyr til bygg, anlegg og industri, kan vi bruke vår størrelse til å påvirke, gi oppmerksomhet og øke kunnskapen om sykdommen, sier hun.
Helse på alvor
Hos Ramirent har de et nært samarbeid med bedriftshelsetjenesten, og det kjøres jevnlige helsesjekker og samtaler for de ansatte. På den måten fanger de forhåpentligvis opp noen av dem som ikke går så ofte til lege, og bedriftshelsetjenesten har i tillegg et godt opplegg for oppfølging til dem som sliter mentalt. Ramirent har også helseforsikring som sørger for rask behandling.
– Jeg er veldig glad for at det finnes gode forbilder som konserndirektør i Veidekke, Lars Erik Lund, som baner vei for åpenhet knyttet til psykisk helse. Han fikk Mental Helses åpenhetspris i 2021 og holdt nettopp et innlegg på HMS-konferansen for byggebransjen med galgenhumor, alvor og ærlighet. Min bror, Kristian Hall, har også valgt å dele sin historie knyttet til depresjon og gitt ut flere selvhjelpsbøker. For meg er ikke Movember bare en kampanje, men en livsviktig markering av at menn må ta helsen på alvor, avslutter hun.
Hjelp oss å støtte Prostatakreft-foreningen
Ramirent matcher donasjoner opptil totalt 100.000 kr.
Av Katrine Andreassen