Home » Mannens helse » Prostataproblemer – vanlig etter et langt liv med testosteron
Mannens helse

Prostataproblemer – vanlig etter et langt liv med testosteron

Foto: Esther Ann/Unsplash

Mange menn får problemer med prostata med alderen. Det kan igjen føre til vannlatings- og potensproblemer. Men det finnes god hjelp å få, dersom man opplever noen av disse symptomene.

Alfred Honoré

Urolog ved prostatakreftsenteret ved urologisk avdeling på Haukeland Universitetssykehus

Prostatakreft er den kreftformen som rammer flest menn og flest totalt i Norge, uavhengig av kjønn. Forstørret prostata er også en vanlig tilstand. 25 prosent av alle menn mellom 50 og 60 år, og mer enn 50 prosent av alle menn over 60 år har symptomer på forstørret prostata.

– Mange av disse pasientene blir henvist til meg for utredning av mulig prostatakreft. Noen får påvist kreft, mens andre bare har en stor prostatakjertel. En slik vekst av prostata er i seg selv helt ufarlig, men det kan gi vannlatingsplager fordi kjertelen klemmer rundt urinrøret, sier Alfred Honoré, urolog ved prostatakreftsenteret ved urologisk avdeling på Haukeland Universitetssykehus.  

Vanskelig å spå hvem som får problemer

– Det ikke er mulig å forutsi hvem som er i risikosonen for å få prostataproblemer. Det kommer etter et langt liv med testosteronpåvirkning. Men det finnes ingen direkte sammenheng mellom testosteronnivå alene og problemer med prostata. Man kan ha lavt testosteronnivå og stor kjertel. Man kan ha mye tisseplager og liten kjertel. Og man kan ha stor kjertel, men ingen plager, sier Honoré.

Ved lite vannlatingsplager eller ved lavrisiko kreft, er ofte det beste ikke å gjøre noen ting, og bare vente og se og følge med på utviklingen.    

– Man kan gjøre en del for at plagene skal bli mindre, som å drikke mindre om kvelden, så man ikke må opp og tisse om natten. Man kan også bli flinkere til å tømme blæren skikkelig, sier Honoré, og legger til at det også finnes flere medisiner som hjelper mot tisseplager.

Kan gi potensproblemer

Det er ikke uvanlig å få nedsatt sexlyst og potensproblemer ved behandling av prostatakreft eller forstørret prostata. For noen tar det seg opp igjen, for andre gjør det ikke det.

– Det finnes massevis av forskjellige potenspiller. Det finnes også mye god lokalbehandling, som injeksjoner man kan sette inn i penis med sprøyte eller en salve som man setter inn i urinrøret. Disse preparatene må ofte brukes i kombinasjon med en penisring for å holde på fylden i penis. Mange har også god hjelp i en penispumpe, sier Honoré.

Lar det ikke gå ut over selvtilliten

Urologen har ikke inntrykk av at menn lar potensproblemer gå ut over selvtilliten i veldig stor grad.

– De fleste menn er glade for at de er kreftfrie, og for at de ikke har så mye urinlekkasje. Mange opplever urinlekkasje som et større problem enn lav potens, sier Honoré og legger til at mange menn med prostataproblemer er i en alder der de ikke er like interessert i sex.

– Mange har også en partner som heller ikke er så interessert i sex. Men her er det mange faktorer som spiller inn. For mange pasienter er det for eksempel vel så viktig å kunne tilfredsstille seg selv, sier Honoré.

Lav terskel for å snakke om menns helse

Dersom man merker at man har problemer med tissingen, er det viktig å ta kontakt med legen sin og få utredet plagene.

– Har man stor prostata, er det viktig å få behandling for det tidlig, så man slipper full stopp og infeksjon, sier Honoré. Han syns menn i dag generelt er flinkere til å snakke om helsen sin, og oppsøke hjelp enn tidligere.

– Det er mye mindre tabu å snakke om prostataproblemer i dag enn før. Blant de yngre, opplever jeg at det nesten ikke er tabu i det hele tatt. Terskelen for å snakke med venner om egen helse er lav, sier han, og legger til:

– Veldig mange yngre menn forteller at de har snakket med en kompis om problemene sine, og så har kompisen sagt at de må gå og få det sjekket. Det er en fin utvikling.

Av: Marte Frimand, [email protected]

Neste artikkel