Spør du 40 menn om de ville søke hjelp dersom de selv sleit med selvmordstanker vil nesten alle trolig svare nei. Spør du de samme 40 mennene om de vil hjelpe sin venn som sliter, så svarer alle ganske sikkert ja. Alle vil hjelpe kameraten sin.
– Det viser seg at for mange er det enklere å ville hjelpe andre enn å søke hjelp for seg selv. Å be om hjelp er tøft. Tøft i betydningen at man er modig når man søker hjelp. Også tøft i betydningen at det kan være vanskelig. Det kan være en terskel å passere. Derfor trengs det medmennesker rundt som er i stand til å oppdage og hjelpe til med å få den nødvendige hjelpen på plass, sier fagansvarlige i Vivat, Johan Lindmark og Marianne Larssen.
Johan Lindmark
Fagansvarlig i Vivat
Marianne Larssen
Fagansvarlig i Vivat
Konkrete verktøy
Vivat tilbyr livsviktig opplæring om hvordan du kan oppdage og hjelpe mennesker med selvmordstanker. Alle kan lære seg å bli tryggere på å møte medmennesker som har det vanskelig.
– Vi kan sammenligne førstehjelp ved selvmordsfare med fysisk førstehjelp. Det er få som stiller spørsmålstegn ved behovet for å kunne hjerte-lunge redning.
Vivat er opptatt av at kunnskap om hvordan gi innledende hjelp til mennesker med selvmordstanker blir like vanlig som fysisk førstehjelp. Det er mulig å lære seg konkrete verktøy for hvordan møte denne tematikken. Se, spør, lytt og sett i kontakt med videre hjelp kan være fire trinn å huske.
Årsakene til at man kan komme til å tenke at selvmord er eneste utvei kan være mange og ofte sammensatte. Samtidig er det mulig å se signaler på at et medmenneske har det vanskelig og sliter. Det kan være noe de sier til deg, handlinger du legger merke til, endringer i væremåte eller at du kjenner til at personen har opplevd en krise eller et tap.
Har du lyst til å lære mer om hvordan du kan bli tryggere på å møte dette temaet, gå inn på vivatselvmordsforebygging.net og se undervisningsfilmen «Spør om selvmord».Vi ser deg gjerne på et av kursene våre.
Trenger du eller en noen du kjenner hjelp?
Mental Helse: Er tilgjengelige for en samtale hele døgnet, også på røde dager. Hjelpetelefonen: 116 123
Kirkens SOS
Føler du deg ensom? Eller har du kanskje selvmordstanker? Kjenner du at livet er tungt, og at du trenger noen å snakke med? Kirkens SOS tilbyr SOS-telefon, SOS-chat og SOS-melding. Telefon- og meldingstjenesten er tilgjengelig for alle som trenger noen å snakke eller skrive med 24 timer i døgnet, hele året rundt. Krisetelefon: 22 40 00 40
Spør og lytt
Dersom du blir bekymret for selvmord, er det lurt å spørre direkte. Det er en myte at man kan sette noen på tanken om selvmord gjennom å spørre om det. Viser det seg at personen har selvmordstanker kan du hjelpe gjennom å lytte til hva som ligger bak selvmordstankene. Mange av dem som sliter med selvmordstanker ønsker kanskje ikke døden i seg selv, men å komme ut av en fastlåst og vanskelige livssituasjon. Å få muligheten til å fortelle til noen som lytter kan bidra til å dempe smerten og gi muligheten til å se andre løsninger og ta imot hjelp.
Viktig å dele tankene
Fastlegen er for de fleste en viktig inngangsport til videre hjelp. Noen ganger vil andre, som venner, familie, ledere, bedriftshelsetjeneste eller andre kunne bidra med god støtte. For menn vil det å få anledning til å dele selvmordstankene med andre kunne utgjøre en stor forskjell.
– Vi anerkjenner at det kan være tøft å hjelpe medmennesker som sliter med selvmordstanker. Tøft i betydningen av at det er modig å involvere seg og tøft i betydningen at det kan oppleves vanskelig dersom man ikke vet hva man kan gjøre.
Har du lyst til å lære mer om hvordan du kan bli tryggere på å møte dette temaet, gå inn på vivatselvmordsforebygging.net og se undervisningsfilmen «Spør om selvmord». Vi ser deg gjerne på et av kursene våre.
Mange kan bidra til å forebygge selvmord!
Kursene Vivat leverer er designet slik at kursdeltakerne får en felles kompetanse, uavhengig av profesjon og faglig bakgrunn.