Home » Mannens helse » Konserndirektøren som ikke var bærekraftig
Mannens helse

Konserndirektøren som ikke var bærekraftig

Lars Erik Lund, konserndirektør for strategi og bærekraft i Veidekke. Foto: Helge Tvedten, NRK

Lars Erik Lund er konserndirektøren som sto fram med sin depresjon. Det var en risiko å ta, men han kom styrket ut av det. Andre menn med mentale helseproblemer takker ham.

Mange ledere driver med selvpisking og har tanker om at de egentlig ikke duger i jobben. Lund slet i tillegg med depresjon fra før og måtte foreta seg noe.

– Ta det fra en som jobber med bærekraft: Det der er sikkert ikke bærekraftig for noen, ler Lars Erik Lund som er konserndirektør for strategi og bærekraft i Veidekke.

Selv om Lund fortsatt sliter med depresjon, snakker han energisk og med en god dose humor. 

Åpnet seg ikke over natta

Overfor venner og kollegaer holdt Lund maska. Lenge. Men psykologen rådet ham til å skrive ned hvordan han hadde det. En betrodd kollega fikk også lese teksten. Det ble til at Lars Erik delte det han hadde skrevet med ledergruppen, så smalt han skikkelig til!

Overveldende respons

Lund la sin historie ut på sosiale medier. Responsen var massiv, men utelukkende positiv. Både konsernledelsen og ansatte backet opp sjefen fra første dag. Utenfor kokte det: Mediene ville høre Lars Eriks historie. Hundrevis av mennesker ville fortelle og takke for en åpenhet som hadde hjulpet dem.

Psykisk helse på jobb

Hos Veidekke er psykisk helse en viktig del av HMS-arbeidet. Lund kunne ikke stå og snakke om viktigheten av åpenhet om psykisk helse uten å selv gå foran med et godt eksempel. Han var livredd, men valgte likevel å gå ut med det.

Å holde maska er en tilleggsbelastning

Etter at Lund satte ord på sin depresjon, løsnet mye. Han forstår i dag hvor mange det er som sliter med den mentale helsa. Kvinner er mer åpne. Menn er derimot mer redde for å tape ansikt. Det å holde mentale utfordringer skjult blir en stor belastning i tillegg til selve problemet. Hans råd er at du begynner med å skrive ned og beskrive utfordringene for deg selv.

Lund er opptatt av å likestille mentale helseproblemer med de fysiske.

– På et tidspunkt vil roboter overta alt av fysisk arbeid, og etterhvert også vår evne til å kalkulere. Da sitter vi igjen med det som er unikt for mennesket: Følelseslivet vårt, evnen til å ‘connecte’ og være empatisk. Jeg kan ikke skjønne hvorfor det må være vanskeligere å snakke om mental helse på samme måte som når vi snakker om en vrikket fot eller vondt i halsen, avslutter Lund.

Av Christian Geelmuyden

Neste artikkel