Home » Mage og tarm » Fordeler og ulemper med økt gluten-etterspørsel
Cøliaki

Fordeler og ulemper med økt gluten-etterspørsel

Folk på cafe
Folk på cafe
Foto: Getty Images

Norsk cøliakiforening mener den glutenfrie «trenden» både er positiv og utfordrende for cøliakere.

Mellom 30 og 40 prosent av den norske befolkningen er i dag genetisk disponert for den autoimmune sykdommen cøliaki, hvorav kun én til to prosent av befolkningen faktisk er rammet. Likevel er det ifølge kommunikasjonskonsulent i Norsk cøliakiforening, Kristin Stenerud langt mer enn to prosent nordmenn som spiser glutenfrie produkter, noe hun mener medfører både fordeler og ulemper for de som faktisk lider av sykdommen.

– Etterspørselen etter glutenfrie produkter har økt ettersom glutenfritt over lengre tid har vært en trend. Dette gjør at vi cøliakere får et bedre og bredere tilbud, noe vi naturligvis stiller oss positive til. Likevel finnes det utfordringer ved at flere og flere tar lettere på begrepet glutenfritt, sier Stenerud som selv fikk cøliaki for 12 år siden.

Kristin Stenerud

Kristin Stenerud

Kommunikasjonskonsulent i Norsk cøliakiforening

Må dobbeltsjekke

– Ta to forskjellige restaurant-gjester som eksempel. Den ene har ikke cøliaki, men velger å spise glutenfritt fordi de opplever at det er bedre for kroppen. Den andre har cøliaki, og har som følge av sykdommen en rigid diett. Om du som ikke-cøliaker ber om en glutenfri rett, men ikke er så nøye når du i realiteten mottar glutenholdig mat, vil dette kunne medføre at en cøliaker må dobbeltsjekke med kelneren at håndteringen av maten er gjort på riktig måte. Heldigvis opplever vi at serveringssteder tar cøliaki på alvor, legger Stenerud til.

Cøliaki er en tarmsykdom hvis eneste medisin er å spise glutenfritt. Når du som cøliaker spiser gluten vil en autoimmun reaksjon føre til at kroppen i stedet for å angripe glutenet angriper seg selv, noe som igjen fører til en betennelsestilstand i tarmen som kan resultere i oppkast, influensalignende symptomer, dårlig mage samt andre ulike former for ubehag.

– Forskere vet veldig mye om hva som skjer med kroppen når en cøliaker får i seg gluten, men vi trenger fortsatt mer kunnskap om hvorfor man får cøliaki. Det vi imidlertid vet er at du må spise glutenholdige produkter for å utvikle cøliaki, noe som med andre ord betyr at du når som helst kan bli rammet av sykdommen, sier Stenerud.

Godt marked

I spørsmål om det finnes tilstrekkelig med glutenfrie produkter, svarer Stenerud resolutt:

– Det er viktig å huske på at det finnes et hav av produkter som er naturlig glutenfrie. Råvarer som kjøtt og fisk, i tillegg til grønnsaker og frukt er alle glutenfrie. Vår eventuelle manko finnes i erstatningsprodukter som pasta, brød og knekkebrød for å nevne noen. Dog er dagens marked meget bra, og det har kommet erstatningsprodukter for stort sett alt, noe vi selvfølgelig håper fortsetter.

– Erstatningsprodukter inneholder ofte mer fett, mettet fett og stivelse og mindre protein, fullkorn, fiber, vitaminer og mineraler enn produktene de erstatter, noe som er en utfordring. Dermed må cøliakere selv balansere kosten og finne andre måter de kan få i seg blant annet jern og fiber. Flere næringsrike glutenfrie produkter er blant annet noe Norsk cøliakiforening jobber i samarbeid med matprodusentene for å få til, avslutter Stenerud.

Neste artikkel