Home » Mage og tarm » 75 prosent vet ikke at de har cøliaki før de får diagnosen
Cøliaki

75 prosent vet ikke at de har cøliaki før de får diagnosen

Dersom du mistenker at du eller noen i familien kan ha cøliaki, anbefales det at du tar kontakt med fastlegen for utredning.

Forskning viser at så mange som 75 prosent av de voksne som har cøliaki ikke vet at de har sykdommen. Mange går med plager som de kunne blitt kvitt med riktig diagnose og glutenfritt kosthold.

– Det er veldig synd at så mange går rundt med plager. Mye av grunnen til at mange ikke blir funnet tidligere er at plagene kan være diffuse og minne om vanlige plager som generelt mange har, sier Knut H. Peterson, generalsekretær i Norsk cøliakiforening.

Knut H. Peterson

Generalsekretær i Norsk cøliakiforening

– Det vanskeligste er å komme på tanken at det kan være cøliaki. Å formidle kunnskap om symptomer og utredning er derfor høyt prioritert hos oss, slik at legene i større grad tenker cøliaki, og flest mulig får en diagnose så tidlig som mulig.

Det vanskeligste er å komme på tanken at det kan være cøliaki.

Kan du ha cøliaki?

De vanligste symptomene ved ubehandlet cøliaki er periodevis/langvarig diaré, forstoppelse, luftansamlinger, kronisk jern- og vitaminmangel, uforklarlig tretthet, benskjørhet, manglende vektøkning (vekttap), og dårlig høydevekst (hos barn).

Dersom du mistenker at du eller noen i familien kan ha cøliaki, anbefales det at du tar kontakt med fastlegen for utredning. Ved positiv blodprøve henvises man videre til spesialist på sykehus hvor det tas vevsprøve (biopsi) av tynntarmen. Hos barn og ungdom opp til 18 år kan man unnlate å ta biopsi dersom man har klare symptomer på cøliaki og blodprøve som viser klart forhøyet nivå av antistoffer i blodet. Husk at det er viktig å spise glutenholdig mat fram til biopsi er gjennomført og alle nødvendige prøver er tatt!

Cøliaki behandles med et konsekvent glutenfritt kosthold.

Vi hjelper deg!

Meld deg inn i Norsk cøliakiforening og vi vil hjelpe deg på veien mot et godt glutenfritt liv. Hos oss får du blant annet tilbud om digitale kurs for nydiagnostiserte og samtale med ernæringsfysiolog, helt gratis. Les mer om våre medlemstilbud på ncf.no.

Tekst: Kristin Stenerud / Nina Sævik i Norsk cøliakiforening

Neste artikkel