Home » Kvinnens helse » 10 livsstilstips fra verdensmester Cecilia Brækhus
Kvinnens helse

10 livsstilstips fra verdensmester Cecilia Brækhus

Cecilia Brækhus
Cecilia Brækhus
Foto: Olav Stubberud

Cecilia Carmen Linda Brækhus er noe så uvanlig som en norsk verdensmester i boksing. Siden Cecilia begynte å bokse profesjonelt i 2007, har hun ikke tapt en eneste kamp, og hun har hele fire verdensmesterbelter! Hva er hemmeligheten bak suksessen?

1. Først litt om dine forholdsregler for å holde deg frisk generelt, Cecilia?

– Vann, mat, trening og hvile.

2. Hva består kostholdet ditt av? Noen spesielle «hemmeligheter»?

– Hemmeligheten er å spise sunt, det har jeg gjort hele livet. Jeg tror egentlig alle vet sånn cirka hva det innebærer, men det er klart at grovt brød med pålegg, havregrøt og ferskpresset juice til frokost er noe jeg er vant til. Og jeg drikker store mengder vann.

– Når det er middagstid, fokuserer jeg på kjøtt, fisk, kylling, ris, poteter og pasta. Det er kun i periodene med veldig mye trening at jeg passer på å få inn litt ekstra med proteiner.

3. Hvor mye og hvordan trener du?

– Jeg trener mest boksing. Det er en ekstremt effektiv form for trening, noe som også forklarer suksessen til gruppetreningstimene jeg har satt opp sammen med treningsstudiokjeden ICON. Dét funker. For min egen del så blir det også mest boksing, sparring på sekk og skyggeboksing, som også er ekstremt tung trening.

– Utover det går det i styrketrening og løping, både langkjøring og intervaller. Jeg er dessuten veldig glad i å kjøre slalåm, men det er begrenset hvor mye tid jeg tilbringer i bakken.

4. Hva bør kvinner fokusere på for å komme i «brukbar form»?

– Det er veldig enkelt. Kom deg ut av sofaen tre timer i uka, og få litt puls. Om du jogger, går fort, sykler, rir, sparker fotball eller kicker ass er egentlig det samme, det viktigste er bare å være aktiv. Istedenfor å finne unnskyldninger hele tiden, må du finne en aktivitet du faktisk liker, og så gjøre den tre ganger i uka.

5. Litt om «den enkle veien» til et godt kosthold?

– Spis til du er mett. Med mindre du er idrettsutøver, er det liten grunn til å spise deg stappmett. Den enkle veien er fortsatt enklest. Ligg unna sukker, salt, hvitt brød og pasta. Grovt brød er sunt, det samme er vann og grønnsaker. Vanskeligere er det ikke.

6. Hva er ditt favorittmåltid?

– Mammas lasagne går vel ikke akkurat inn under kategorien ”helsemat”, men til gjengjeld er den verdens beste!

7. Hva er din favorittrening?

– Det er veldig enkelt, jeg elsker å bokse!

8. Hva er et sunt, balansert og variert måltid for deg?

– En tallerken med en perfekt kombinasjon av grønnsaker, proteiner og karbohydrater.

9. Hvordan kan vi ivareta »den norske kvinnehelsa»?

– Det viktigste er at man har det moro, og at treningen fungerer. Ikke lur deg selv, ikke bare hopp på det som er trendy. Vi må ta vare på hverandre, og oppmuntre hverandre til å være aktive – og gjerne også litt aggressive!

10. Til slutt litt om de viktigste idrettsbragdene dine?

– Jeg er tidligere europamester og verdensmester i amatørboksing og har VM-sølv i kickboksing. Siden 2007 har jeg vært profesjonell bokser, og har aldri tapt. Av mine 27 seire er syv på knock out. Jeg er den første kvinnelige bokser i verdenshistorien med fire verdensmesterbelter – WBA, WBC, WBO og IBF.

Av Bernt Roald Nilsen,

Neste artikkel