Home » Kroniske sykdommer » Det er antagelig migrene
migrene

Det er antagelig migrene

Foto: Unsplash

Har du hodepine som kommer tilbake og har blitt så plagsom at du vil be legen om hjelp? Da er det over 90 prosent sannsynlig at det er migrene.

Så vanlig er migrene at den rammer én av syv personer, og dobbelt så mange kvinner som menn. Men hva med spenningshodepine tenker du kanskje? Jo den er også veldig vanlig, men ses sjelden på legekontoret. De fleste klarer å fungere greit med spenningshodepine, eller behandler den effektivt selv med reseptfrie smertestillende medisiner.

Hva er forskjellen på migrene og hodepine?

Hodepine er et symptom. Migrene er en nevrologisk sykdom der hodepine er ett av flere symptomer. 

Hva er et migreneanfall?

En som har migrene, vil ha anfall som kommer tilbake igjen og igjen. Hvor ofte, er individuelt. Noen har sjeldne anfall og lever helt greit med det. Andre har anfall flere ganger i uken, og kan være så preget av sykdommen at de ikke fungerer i hverdagen. De fleste befinner seg et sted mellom disse ytterpunktene.

Et anfall varer fra fire timer til tre døgn og har flere faser. Først kan du merke noen nevrologiske forsymptomer, som nakkesmerter, humørendringer, gjesping, lysømfintlighet for å nevne de vanligste. Deretter slår hodepinen til. Ofte sammen med kvalme. Etter hodepinen kan du oppleve tretthet og utmattelse. En fjerdedel har også aura i form av synsforstyrrelser, som kommer før hodepinen. Alle disse litt rare symptomene skyldes det som skjer i hjernen under anfallet.

Hvordan finner jeg ut om det er migrene?

Diagnosen må du få hos legen din, men du kan ta denne testen for å få en indikasjon: 

  • Blir du ømfintlig for lys under hodepinen?
  • Førte hodepinen til at du var borte fra jobb/skole, eller ikke kunne fungere, en dag eller mer de siste tre månedene?
  • Blir du kvalm eller uvel når du har hodepine?

Hvis du svarer ja på to av disse tre spørsmålene, er det 93 prosent sannsynlighet for at du har migrene. 

Når bør jeg gå til legen med hodepinen min?

Når hodepinen kommer tilbake igjen og igjen, går ut over evnen din til å fungere og ikke lar seg stanse med reseptfrie smertestillende, eller du tar slike oftere enn 15 dager per måned – da bør du oppsøke fastlegen din. De aller fleste med migrene får både diagnose og behandling hos fastlegen.

Barn med migrene

Barn får også migrene. Det tar ofte litt tid å oppdage det, fordi den kan være litt annerledes, og barn klarer ofte ikke å beskrive hodepine, kvalme og lysømfintlighet på en måte som gjør at vi forstår. De kan si at de har vondt i panna, eller vondt i halsen (kvalme). Kanskje de bare kaster opp, gråter, og sovner etterpå. Det er viktig at barn får hjelp med hodepinen sin. Fastlegen er riktig sted å starte. 

Hodepine Norge er en organisasjon for alle med migrene og andre hodepinesykdommer. Hos Hodepine Norge får du informasjon og kunnskap om hodepine. Jeg vil spesielt fremheve chat-tjenesten der du gratis kan spørre hodepinespesialistene om hodepinen din, eller om barnet ditt. Vi jobber også politisk for viktige hodepinesaker, akkurat nå med den meget aktuelle saken der mange blir tvunget til pause i behandlingen med CGRP-hemmere. Jeg vil oppfordre alle med hodepinesykdom til å melde seg inn. Det gjenstår mye for at alle rammede i Norge skal få god hodepineomsorg. Å bli medlem i Hodepine Norge, er å fortelle myndighetene at hodepinesaken er viktig.

Les mer på hodepinenorge.no

Neste artikkel