Home » Hjernehelse og nevrologiske sykdommer » Når slag rammer de unge
Hjernehelse og nevrologiske sykdommer

Når slag rammer de unge

Jan Helge Tuv fikk slag som 33-åring. Nå jobber han for å hjelpe andre i samme situasjon. Foto: Privat

600 av de omtrent 12 000 som blir rammet av hjerneslag årlig er mellom 15 og 50 år. Vi tok en prat med Jan Helge Tuv (44) om hans erfaringer med hjerneblødning, og arbeidet med å spre kunnskap om temaet.

– Jeg var på jobb da hjerneblødningen inntraff, men jeg føler meg heldig som var omgitt av kollegaer da den voldsomme hodepinen kom. De kjørte meg til det lokale legekontoret. Det eneste jeg rakk å si i skranken var “jeg tror jeg har hjerneblødning», før jeg ble bevisstløs og tilbrakte de neste ni dagene i koma, sier Jan Helge Tuv (44) alvorlig om hendelsen som skjedde for ti år siden. 

Nå sitter 44-åringen som styremedlem i Norsk Forening For Slagrammede (NFS), der de engasjerer seg for å skape fellesskap for rammede og pårørende. 

Akutt tilstand

Hjerneslag er en akutt medisinsk tilstand som oppstår når blodtilførselen til en del av hjernen avbrytes eller reduseres. Dette fører til at hjerneceller begynner å dø, på grunn av mangel på oksygen og næringsstoffer.

Jan Helge arbeidet som energimontør da han ble rammet. En stilling han har hatt siden 2007 

– Selv om jeg i dag fortsatt jobber som energimontør, jobber jeg i redusert stilling, som følge av hjerneblødningen, sier han. 

Lytt til kroppen

– Det er mange som lider i det stille. Enkelte synes det er vanskelig å forholde seg til at de ikke har samme kapasitet som tidligere, uttrykker hallingdølen. 

Han råder de rammede til å lytte til kroppen og akseptere sine nye grenser.

– En av de vanligste ettervirkningene er «fatigue”. For å leve med fatigue er det viktig å ta forholdsregler og ta i mot rehabilitering. Jeg vil anbefale pårørende og slagrammede om å ta kontakt med NFS, slik at de kan søke støtte gjennom likeperson-samtaler. Der får man forståelse fra andre slagrammede, sier Tuv og opplyser at tilbudet er gratis, og alle har taushetsplikt. 

Unge slagrammede

Hans egen erfaring har motivert ham til å jobbe for mer bevissthet og informasjon rundt temaet. 

– Det er viktig å sette fokus på de unge slagrammede. Mange blir rammet i en fase i livet hvor karriere, familieliv og utdanning er viktig. Livet forandrer seg, og planer man har er ikke nødvendigvis gjennomførbart.

Videre forteller han at NFS arrangerer hvert år “Ung Slag” og andre konferanser hvor andre, med samme erfaringer kan møtes. NFS har lokallag i ulike deler av landet, hvor det arrangeres lokale sammenkomster og kurs. 

– Jeg oppfordrer andre rammede og pårørende til å ta kontakt med sitt lokallag for mer informasjon og tilbud der en bor, sier Tuv. 

Av Kristian Fabrizio

Neste artikkel