Home » Hjernehelse og nevrologiske sykdommer » Endelig tatt på alvor!
Hjernen og nervesystemet

Endelig tatt på alvor!

– Nå får jeg jevnlig medisiner med god virkning og har ikke de verste anfallene lenger. Jeg har fortsatt mye migrene, men det føles mer overkommelig, sier Linn Amanda. Foto: Privat

Linn Amanda Holmen (31) fra Moss, har vært plaget med sterk hodepine så lenge hun kan huske. Det var først da hun fikk diagnosen kronisk migrene, at hun klarte å akseptere at hun må legge opp livet etter sykdommen.

– Endelig har jeg fått et svar. Nå vet jeg hvorfor jeg har så sterke smerter, sier Linn Amanda.

Smertene kunne bli så sterke at hun kastet opp og ble liggende i dagevis i mørket og gråte. Av leger fikk hun beskjed om at det gikk over hvis hun tok det med ro. Linn har psoriasis og leddsmerter i tillegg den kroniske migrenen og har også vært utsatt for overgrep i ung alder.

Sikkert psykisk

Migrene er en nevrologisk lidelse som gir anfallsvis hodepine og deretter en lyd- og lysskyhet, og eventuelt kvalme og/eller oppkast. I følge Sandvika Nevrosenter, har omtrent 750 000 nordmenn diagnosen migrene, og flest kvinner er angrepet. Det er heller ikke uvanlig at pasientene ikke får stilt riktig diagnose og derfor ikke får riktig behandling, noe Linn bekrefter.

– Jeg har opplevd mye og har fått høre i mange år at smertene hang sammen med det psykiske, forteller hun. Jeg har ikke tall på hvor mange ganger jeg har fått beskjed før helgen om å vente til mandag, og det etter å ha ligget i dagevis med sterke smerter.

– Det var først i 2019 hvor jeg ble hentet med ambulanse og kjørt til sykehuset, at jeg fikk snakke med en nevrolog og ordet migrene dukket opp. Takket være familiens sykeforsikring ble jeg sendt til Sandvika Nevrosenter og kom til Aud Dueland som er spesialist i nevrologi. Hun reddet livet mitt, sier Linn.

Legger opp dagene etter migrenen

Etter møte med spesialisten førte hun en hodepinedagbok over en periode hvor de fant ut at Linn hadde mellom 20-25 anfall i måneden og at migrenen var kronisk.

– Det endret hverdagen min, sier Linn og smiler. Det handlet ikke om at jeg er pysete og har lav smerteterskel. Nå får jeg jevnlig medisiner med god virkning og har ikke de verste anfallene lenger. Jeg har fortsatt mye migrene, men det føles mer overkommelig.

Linn er gift, har en datter på ti år og tre bonusbarn. Da migrenen var på det verste var hun alene med datteren, som den gang var fem og et halvt år.

– Jeg kunne på en måte ikke la det påvirke meg da vi var alene, så jeg prøvde å overse det, og da smalt det på natten med oppkast og gråt, forteller hun. I ettertid skjønner jeg ikke at jeg klarte det.

I dag legger hun opp dagene etter sykdommen.  

– Når jeg ikke har datteren min, går to av fire dager med til å sove så jeg kan hente meg inn. Når hun er hos meg tar jeg det rolig på dagtid, så jeg har energi når hun kommer hjem. Jeg går på arbeidsavklaringspenger nå, men drømmer om å komme i jobb igjen. Jeg savner det å bidra til samfunnet, mestre og være sosial. Hvor realistisk det er, er en annen sak.

Takknemlig

Til tross for mye smerter, og diagnosen som har stor innvirkning på livet, mener Linn at hun mye å være takknemlig for.

– Jeg har en mann som ser at jeg får vondt før jeg kjenner det selv, og jeg har verdens beste familie og svigerfamilie. Jeg har en liten sirkel av gode venner som jeg klarer å ta vare på og som kjenner meg så godt at de tar hensyn hele veien.

Avslutningsvis oppfordrer hun til å ikke gi seg dersom man sliter med mye hodepine.

– Hvis du ikke har det ok sånn som du har det nå, så still krav! Søk kunnskap og be om hjelp, avslutter Linna Amanda Holmen.

Tekst: Cathrine Naglestad

Neste artikkel