Skip to main content
Home » Hjernehelse og nevrologiske sykdommer » Mer enn litt vondt i hodet
Hjernehelse og nevrologiske sykdommer

Mer enn litt vondt i hodet

Fra venstre er det Mette Johanssen, Svenn Thørn, Per Danielsen, Trond Solberg og Hanne-Lilian Søvik-og foran Anne Clark.Dette var de tillitsvalgte i NMFs sentralstyre. Foto: Svenn Thørn

Som generalsekretær i Norges Migreneforbund er Anne Clark godt kjent med problemstillinger rundt hodepine, og har selv levd med clusterhodepine i nesten 20 år.  – På det verste har jeg vært oppe i 20 anfall i døgnet, forteller hun. 

Hun forklarer at clusterhodepine er en form for hodepine som kjennetegnes av sterke smerteanfall, som oftest i øyeregionen og tinningen. Migrene er anfall med pulserende hodepine som kan vare fra noen timer til flere dager.

For Clark er det en del av hverdagen å leve med smertene.

– Jeg vet at jeg skal ha 3-4 anfall i natt, men jeg kan ikke stoppe å leve av den grunn. Medisinsk oksygen er en av få behandlingsmetoder som kan hjelpe under akutte anfall, fortsetter hun.

– Jeg skulle allikevel ønske folk forstod at dette er noe helt annet enn den hodepinen du merker etter å ha vært for lenge ute på byen.

Fordommer i arbeid

I 2007 var Clark økonomisjef i et firma. Da anfallene kom måtte hun ta ”røykepauser” for å nå oksygenflasken i bilen. Til slutt fortalte hun sjefen sin at hun hadde clusterhodepine.

– Alt jeg fikk høre var om jeg kunne komme på jobb neste dag med dette hodet mitt, gjenforteller hun.

– Jeg vil få frem at mellom anfallene er vi akkurat like friske som alle andre. På arbeidsplassen kan man gjøre veldig mye for å bedre forholdene med litt innsats. Et stille rom kan være nok til at man slipper å dra hjem. Litt dempet belysning kan hjelpe veldig. Det er synd jobbklare mennesker er på trygd fordi det er for utfordrende å kjempe seg gjennom arbeidsdagen, sier hun oppgitt. 

Utfordringer for fremtiden

To av hennes fire barn har migrene, og i gjennomsnitt har to barn i hver skoleklasse en form for sykdommen.

– Det viktigste vi kan gjøre er å spre informasjon, påpeker hun.

– De som er rammet vet ofte ikke hva de selv lider av. Dette gjelder spesielt for migrene. Matvarer, lufttrykk og mange andre faktorer kan trigge anfall. Det ligger mye feilinformasjon på nettet, og folk er desperate etter å finne hjelp. Det er viktig at folk går inn på Migreneforbundets sider og leser. For å knuse myter krever det at både de rammede, leger og samfunnet ellers rett og slett vet mer, avslutter hun.

Av: Bård Backer-Owe, [email protected]

Next article