Home » Hjernehelse og nevrologiske sykdommer » Det er på tide å avlive noen migrene-myter
Hjernehelse og nevrologiske sykdommer

Det er på tide å avlive noen migrene-myter

Bente Berg lever med kronisk migrene og Laila B. Mathisen som er generalsekretær i Hodepine Norge. Foto: Privat og Jarle Hvidsten

Du har kanskje hørt at du ikke må spise sjokolade hvis du har migrene, for da kan du trigge et anfall? Eller kanskje du har blitt sendt til fysikalsk behandling for nakken din, for bare nakken blir bra, vil nok migrenen forsvinne? Vel, ny forskning viser at ikke alle de gamle rådene har noe for seg.

Rundt 800 000 mennesker i Norge har migrene, og migrene er den viktigste årsaken til uførhet for kvinner under 50 år. Laila B. Mathisen, generalsekretær i Hodepine Norge, forteller at migrene er en alvorlig, nevrologisk sykdom der hodepine bare er ett av symptomene.

– Migrene er en veldig hemmende sykdom. I tillegg til hodepine er det mange som også får symptomer som sterk lysømfintlighet, kvalme og nakkesmerter, sier hun.

Vondt i nakken

Spesielt dette med nakkesmerter er litt misforstått. Mange går til legen og forteller at de har en del hodepine, og ofte i forbindelse med nakkesmerter. Da tenker legen at det er nakken som er problemet, og henviser pasienten til fysioterapi for å få orden på nakken.

–  Nyere forskning viser at nakkesmertene i over 80 prosent av tilfellene er et symptom på migreneanfallet. Da hjelper det ikke å få behandling for nakken. Denne misforståelsen er en medvirkende årsak til at mange ikke får riktig behandling. Det er veldig synd for ubehandlet migrene kan bli kronisk, sier Laila.

Må slutte å klandre seg selv

Har du migrene, har du sikker også hørt at det er en del matvarer du ikke bør spise, for det kan trigge anfall. Som sjokolade.

–  Vi prøver å gå bort fra at migrenepasienter ikke skal spise det ene eller det andre. For eksempel er cravings ofte et symptom i forfasen av migreneanfallet. Så spiser du den sjokoladen, og tre timer etterpå får du migrene. Det migreneanfallet hadde nok kommet uansett, sier Laila, og understreker at migrenepasienter må slutte å klandre seg selv for at anfallene kommer.

–  De fleste er veldig flinke til akkurat det. Uff, jeg skulle ikke spist den sjokoladen, eller jeg skulle ikke vært så sent oppe i går, eller det er sikkert fordi jeg har stresset så mye. Sannheten er at du antakelig bare levde livet ditt.

Kronisk migrene

Bente Berg lever med kronisk migrene. Det vil si at hun har hodepine 15 dager eller mer i måneden. Når vi snakker sammen, er hun på den 16. dagen med sammenhengende migrene. Hun kan huske at hun fikk de første anfallene i begynnelsen av 20-årene. Ettersom tiden gikk, kom anfallene oftere, og de ble kraftigere.

–  Til slutt gikk jeg til legen. Han fant en bihulebetennelse, og tenkte at hodepinen skyltes den. Jeg fikk antibiotika, som hjalp godt på bihulebetennelsen, men ikke på migrenen, sier hun.

Årene gikk, og Bente ble sykere og sykere. Hun jobbet som sykepleier, og ble etter hvert mye sykemeldt. Kanskje det var den stressende jobben som var årsak til at Bente hadde så mye migrene? Hun bestemte seg for å bytte yrke, og utdannet seg til lærer. Da ville nok alt bli bedre.

– Men det ble det ikke. Jeg gikk tilbake til sykepleierjobben og vekslet mellom mange forskjellige stillinger, også i deltidsjobb som lærer, men det hjalp ingen ting.

Påvirker hele livet

I dag er Bente ufør. Hun forteller at hun har mange andre symptomer enn bare hodepinen, som utmattelse, dårlig hukommelse og nedstemthet.

– Jeg kan ikke være så mye sammen med barnebarn og venner, og i fjor måtte jeg gi opp min store hobby som var å kjøre motorsykkel. Jeg har mistet store deler av ordforrådet mitt, og føler meg egentlig ganske dum og mislykket, sier hun, men legger til at hun likevel er optimistisk.

– Livet er som det er, og jeg må bare leve med det. Jeg kan ikke legge meg ned og synes synd på meg selv. Jeg må finne de gode dagene og gjøre det beste ut av dem, sier hun.

FAKTA

Hodepine Norge ble etablert i 2017, som en interesseorganisasjon for mennesker med hodepinesykdommer og deres pårørende.

Les mer på hodepinenorge.no

Av Marte Frimand

Neste artikkel