Home » God søvn » Slik påvirker lys humør, energi og produktivitet
God søvn

Slik påvirker lys humør, energi og produktivitet

Belysning på soverommet
Belysning på soverommet
Foto: Philips

Feil lys hjemme påvirker hormonnivået ditt slik at du blir søvnig.

Er du én av mange storforbrukere av snooze-knappen? Tenk deg at du våkner opp utendørs, ikke i kalde vinter-Norge, men i varm og lys sommersol hver morgen. Du gløtter litt på øynene i det den sakte står opp, og er lys våken og klar for en ny dag når den står høyt på himmelen

Det er liten tvil om at det er lettere for de aller fleste å stå opp om morgenen i sommermånedene. Det er heller ikke nytt at lys er viktig for både energien og humøret, spesielt for oss oppe i nord.

Bedre kvalitet på både søvn og oppvåkning

Forskning viser dessuten at det å våkne opp sammen med sola, eller simulering av den, har effekt på hvor energisk du føler deg. Det bedrer humøret, gjør deg mer produktiv, samt at både søvnkvalitet og kvaliteten på oppvåkningen blir bedre.

I en liten studie gjort ved Universitetet i Washington allerede på 90-tallet ble 16 mennesker med symptomer på vinterdepresjon (men uten alvorlige symptomer på depresjon), behandlet med oppvåkningslys, som altså simulerer soloppgangen. I fire dager hadde de «soloppgang» som gikk over 45 minutter, mens i fire dager kom lyset på fort – på fire sekunder. Sakte «soloppgang» hadde ifølge forskerne langt bedre effekt på hvor bra deltakerne følte seg.

Lys påvirker nivåene av hormoner

Vi vet at lys har en virkning på døgnrytmen vår, og lys regulerer produksjonen av flere hormoner i kroppen. Det som skjer når du får lys på øynene dine, er at en melding sendes til hjernen din om at produksjonen av melatonin kan reduseres, mens produksjonen av kortisol da vil økes. Melatonin er kroppens søvnhormon og når du føler deg trøtt om kvelden har du høyere nivåer av dette hormonet. En høy produksjon av kortisol virker motsatt og bidrar til at du våkner fra søvnen. Når lyset gradvis styrkes, fra flere minutter før du våkner, vil kroppen din få signaler om at den skal opp, og sakte kunne forberede seg på det, slik at du faktisk føler deg våken og utvilt når du til slutt åpner øynene.

Likevel bruker vi altså gjerne høye vekkerklokker, gjerne så bråkete som mulig, for å få oss opp om morgenen, og kanskje har vi på flere jo lenger vi kommer ut i vintermånedene. En undersøkelse gjort av Philips blant deres kunder, viser at 87 prosent av oss bruker snooze-knappen, hvilket jo kan tyde på at de færreste av oss er klare for å hoppe ut av senga og ut i verden etter en så brå oppvåkning. Vi har dessuten den senere tiden hørt eksperter fortelle at den søvnen du får mellom snoozingen faktisk ikke hjelper stort.

Sørg for riktig belysning gjennom dagen

Og dersom du føler deg nedstemt eller trøtt, spesielt om vinteren, kan faktisk belysningen hjemme være en årsak. Det er vanskelig å få nok lys om vinteren, men det er viktig å huske på at det ikke bare er lyset utendørs som påvirker humør- og energinivået ditt. Hormonnivået ditt forandrer seg altså igjennom dagen, og med riktig belysning hjemme kan du faktisk påvirke det. Bruken av lysbehandling gjennom de norske vintrene blir stadig mer tatt i bruk, og flere og flere arbeidsgivere har fått øynene opp for gevinsten det kan gi å ha en dagslyslampe på pauserommet.

I dag bruker vi mer tid inne enn tidligere, og vi blir dermed eksponert for desto mindre lys midt på dagen. Det betyr at den biologiske klokken ikke lenger opererer i takt med sola. Dessuten lever vi i dag svært forskjellige liv med svært forskjellige rutiner –  noen skal helst være på sitt mest energiske på trening klokken seks om morgenen, mens andre jobber nattevakt. Med riktig, regulerbar belysning kan du sørge for riktig lys til bestemte tider på døgnet. Utfra hvilken aktivitet du gjør kan du regulere lyset fra lyst til mørkt, varmt til kaldt – om du leser til eksamen, jobber med et kreativt prosjekt, eller det er rett før leggetid.

Belysning på soverommet
Foto: Philips

Av Trine Solberg, [email protected]

Neste artikkel