Skip to main content
Home » Folkehelsen » Ny teknologi gir bedre livskvalitet for diabetespasienter
Folkehelsen

Ny teknologi gir bedre livskvalitet for diabetespasienter

I våres ble det nasjonale anbudet for insulinpumper og glukosemålere klart, og pasienter med diabetes type 1, fikk endelig tilgang til den nye teknologien innen insulinpumper og CGM-systemer.

28 000 personer har diabetes type 1 i Norge. Diabetes type 1 kan oppstå i alle aldre, men oftest hos barn og unge og har ingenting med livstil å gjøre. Det nye utstyret som nå er på markedet dekkes av helsetjenesten og gir pasientene bedre livskvalitet og kontroll. Overlege ved barneavdelingen ved Oslo universitetssykehus, Hans-Jacob Bangstad, forteller om en utvikling som er til stor glede for denne pasientgruppen.

– Tidligere har man jo hatt muligheten til å måle blodsukker ved å stikke seg i fingeren minst 5-6 ganger i døgnet, for på den måten finne ut hvor mye insulin man skal sette. Men med de nye målerne kan man følge blodsukkeret sitt når som helst uten anstrengelser. Den måler hele døgnet og man slipper å stikke i fingeren. Bare den gevinsten er stor for mange.

avatar

Hans Jakob Bangstad

Overlege ved barneavdelingen ved Oslo universitetssykehus

Oppfølging av pasienter er enklere

Ved å ha tilgang til data som er tilgjengelig på de nye hjelpemidlene, blir nå også rådgivningen mellom pasient og sykepersonell enklere og tryggere.

– Ja, det at vi kan laste ned data som vi i kan bruke i vår jobb og rådgivning er til stor hjelp. Vi kan gå igjennom dagene som har vært, og diskutere hva som skal gjøres. Dermed blir det lettere for oss å veilede, og ikke minst utdanne brukerne til selv å ha kontroll på sitt blodsukker og insulintilførsel.

Når det gjelder insulinpumper, er ikke systemet så avansert at det holder oversikt over det du spiser, så det må fortsatt gjøres manuelt. 

– Kunnskap og motivasjon er fortsatt viktig minner Bangstad på til slutt.

Av: Catrine Naglestad, [email protected]

Next article