Home » Din hud » På verdenstoppen i forekomst av melanom
Hudkreftdagen

På verdenstoppen i forekomst av melanom

Antallet tilfeller av melanom øker over hele verden, også i Norge. Sunne solvaner og tidlig diagnostikk kan snu trenden.

Til tross for at vi har lite sol sammenlignet med mange andre land, er Norge på verdenstoppen i forekomst av melanom, også kalt føflekkreft. Sultne på sol etter lange vintre, har mange lett for å overdrive soleksponeringen og bli solbrente. Det er meget uheldig.

I motsetning til andre kreftformer er melanom og andre former for hudkreft godt synlig i huden. Det gjør at vi ofte kan oppdage kreften selv. 

Hvor mye sol vi skal eksponere oss for kan være vanskelig å si. Mange synes det er attraktivt å være brun, men vi vil heller ikke risikere å få kreft. Solstråler er ikke farlige, men for mye solstråling er farlig.

– Oppdager man kreften tidlig, vil man i de aller fleste tilfeller kunne helbredes. Med sunne solvaner reduserer man risikoen for å få melanom. Forebygging og tidlig diagnostikk er derfor svært viktig, sier professor og leder for Hudlegeforeningen, Petter Gjersvik.

Petter Gjersvik

Professor og leder for Hudlegeforeningen

Foto: Fototeknisk avdeling, UIO

Sunne solvaner

– Vi skal ikke slutte å være i sola, men vi må ikke overdrive, og vi må ikke bli solbrente. Sol skal vi ha. Det er nok av regn i dette landet, så når solen først titter frem skal vi selvfølgelig ha det kjekt. Det er å finne den rette balansen som er viktig, understreker Gjersvik.

Å bruke D-vitamin som argument for å sole seg mye, er derimot ikke holdbart.

– Vi får ofte høre at «vi trenger jo sol, for vi trenger D-vitamin», og det er helt riktig, men det er veldig lite soling som skal til for å få nok D-vitamin. Og når man først har nok mengde D-vitamin, blir man ikke friskere av å få enda mer sol.

– Også solarium er noe vi bør holde oss unna. Det er godt dokumentert at de som bruker solarium, har høyere risiko for å få melanom. Mange solariumsbrukere er ungdom, og solforbrenning i ung alder er særlig ille, sier han.

Bli kjent med føflekkene dine

Et annet viktig og enkelt forebyggingstiltak er å sjekke føflekkene sine med jevne mellomrom. Holder de seg uendret, kan du ta det med ro. Merker du derimot at det har kommet en ny flekk eller klump eller en gammel flekk har endret seg og ser annerledes ut enn alle de andre, må du gå til legen.

– Et godt uttrykk er «bli kjent med dine føflekker». Å se over flekker kan man gjøre helt selv, og gjerne så ofte sjansen byr seg. Det skal ikke mer enn et par minutter til – for eksempel før eller etter du har dusjet.

Svært ofte er det nemlig pasientene selv som oppdager at det har kommet en flekk eller klump som ikke likner de andre. Da bør den ses på av lege og fjernes. Dette viser at sjekken er verdt tiden.

Lovende utvikling

I 2017 fikk 2 222 nordmenn melanom. Det er 20 ganger så mange som på 1950-tallet. Nå kan det se ut til at trenden er i ferd med å flate ut.

I tillegg til at antallet tilfeller ser ut til å flate ut, har behandlingstilbudet for dem med langtkommen melanom, det vil si melanom med spredning til lymfeknuter og andre organer, bedret seg dramatisk de siste årene.

– Det er grunn til å tro at resultatene kommer til å bli bedre og bedre etter hvert som man får bedre legemidler og mer innsikt i hvordan de virker og hvem de virker på.

Men selv om vi har gode legemidler mot langtkommen melanom, er uansett den beste behandlingen å forebygge. Det vil si unngå solforbrenning og overdreven soling, og å oppdage og få skåret bort melanomet i tidlig fase. Da er man helbredet i de aller fleste tilfeller, sier Gjersvik.

[email protected]

Neste artikkel