Diabetes gjorde at Ingrid Andrea Galåsen fikk problemer med øynene. Nå som synet er borte, bruker hun en app til å måle blodsukkeret.
Det å måle blodsukkeret når hun ikke kunne se, var lenge en utfordring.
– Det har vært slitsomt å være avhengig av andre til å sjekke, og ikke kunne måle blodsukkeret når jeg ville, forteller Ingrid Andrea Galåsen, som har diabetes type 1.
Har man denne typen diabetes blir cellene som lager insulin ødelagte, og man er avhengig av å tilføre insulin selv. Blodsukkeret kan variere fra dag til dag og påvirkes av både fysiske og psykiske prosesser, noe som vil ha innvirkning på insulinbehovet.
– Det er ikke alltid like lett å vite hvor mye insulin man trenger og muligheten for å feildosering er til stede hver eneste gang, forteller Inger Andrea.
Et godt blodsukkerapparat som dekker brukerens behov kan bidra til en lettere hverdag.
– Jeg har vært borti et blodsukkerapparat med talefunksjon tidligere, men det har ikke gitt optimalt resultat. Derfor har jeg både banket på hos naboer, og ringt folk med Facetime for å få de til å sjekke målingene for meg, sier hun.
Det var helt til en sykepleier fortalte henne om et nytt apparat som var koblet til en app. Nå er hun ikke lenger avhengig av andre, og kan være sikker på resultatet etter kun én måling.
– Med denne blodsukkermåleren kan jeg måle blodsukkeret, og fem sekunder senere får jeg opp resultatet på mobilen. Appen er ikke laget for blinde, men fordi jeg har talefunksjon på mobilen blir målingen lest opp for meg. Helt genialt, sier Ingrid Andrea.
Farger for svaksynte
Ingrid Dvergsnes Glenne har jobbet som diabetessykepleier ved Norsk Diabetikersenter i over ti år. Blant senterets 1400 pasienter finnes det både blinde og svaksynte.
– Dette blodsukkerapparatet kan også være lett å bruke for svaksynte, fordi det avgir farge ut i fra hvordan blodsukkeret ditt er. Det lyser grønt hvis du er innenfor målområdet, gult hvis det er for høyt, og rødt hvis det er for lavt, forteller hun.
I selve appen kan man også få opp grafer og info, slik at den som har diabetes kan se om det er spesielle tider på døgnet der blodsukkeret er høyt eller lavt.
– Diabetes er virkelig en krevende sykdom. Blodsukkeret påvirkes så klart av mat og insulin, men også av ting som for eksempel aktivitet, hormoner, stress og følelser, sier hun.
– Dette er faktorer som det ikke er lett å dosere til. Resultatet kan bli forskjellig selv om man gjør det samme hver dag, så den som har diabetes må hele tiden være på vakt, forteller sykepleieren.
Fornektet sykdommen
Ifølge Diabetesforbundet har 230.000 nordmenn diabetes i dag. Av disse har 28.000 diabetes type 1, og hele 200.000 har type 2. Man mistenker også at flere går rundt med diabetes type 2 uten å vite om det.
Da Ingrid Andrea fikk diabetes som 12-åring, var det ikke så mange som hadde hørt om sykdommen.
– Når du er 12 år, og får diabetes, og alle rundt forteller deg om alt du ikke kan gjøre og spise, blir det kræsj. I lang tid fornektet jeg at jeg hadde diabetes, sier hun.
Fordi Ingrid Andrea ikke ville akseptere sykdommen, tok hun bare akkurat nok insulin til å klare seg. Denne manglende oppfølgingen førte etter hvert til synsforstyrrelser og i dag er synet er borte.
Ser med hjertet
Sykepleier Ingrid forteller at det å miste synet er en senkomplikasjon av mange år med diabetes, og av høyt blodsukker over lang tid.
– Dette kommer av at de små blodårene i netthinnen kan ta skade. Det kan være blødninger eller hevelser. Dersom skaden er nærme synsnerven, kan dette gå utover synet. Går man jevnlig til øyelege er det heldigvis mye å få gjort, sier hun.
I dag har Ingrid Andrea klart å akseptere at hun har diabetes, men er ikke så glad i å bli kalt for blind på grunn av alle fordommene folk har overfor blinde.
– Jeg pleier å si at jeg ikke kan se med øynene, men at jeg kan se med ørene og hjertet, forteller hun.
– Jeg er ikke diagnosen min. Selv om jeg ikke kan se, kan jeg både trene, dra på ferie med sønnen min, klatre i trær og gå på ski. Det handler bare om hvem man er som menneske, sier Ingrid Andrea.
,