Home » Diabetes » Nye medisiner mot hjertesykdom ved diabetes
Diabetes

Nye medisiner mot hjertesykdom ved diabetes

Foto: Unsplash

Mange med diabetes type 2 har, eller er i risikosonen for å få, hjerte- eller karsykdom. Flere sliter også med overvekt. Nå har det kommet nye medisiner, som både reduserer overvekt, og risikoen for hjertesykdom.

Serena Tonstad, overlege ved seksjon for preventiv kardiologi, avdeling for endokrinologi, sykelig overvekt og forebyggende medisin ved Oslo universitetssykehus, forteller at det har kommet en ny, relevant og godkjent medisingruppe på markedet til behandling av type 2 diabetes. Disse medisinene er særlig gunstige for pasienter med underliggende overvekt. Den virker også beskyttende for hjertet.

Serena Tonstad

Overlege ved seksjon for preventiv kardiologi, avdeling for endokrinologi, sykelig overvekt og forebyggende medisin ved Oslo universitetssykehus

– Personer med type 2 diabetes, har ofte svekket eller mindre virksomt signal fra et hormon i tynntarmen som reduserer inntaket når man begynner å spise, og som gir metthetsfølelse. Denne medisinen er et hormon som fungerer som et signalstoff. Stoffet gir signal til bukspyttkjertelen om at den skal begynne å produsere insulin. Så går det et signal til hjernen og videre til appetitt- og forbrenningssenteret. Medisinen sier til hjernen at den kan slappe av med spisingen, fordi kalorier er på vei. Det gjør det lettere å redusere inntaket, sier Tonstad.

Diabetesmestring: En podcastserie som handler om hvordan man på best mulig måte kan mestre tilværelsen med diabetes

Må lytte til kroppen

Opptil 85 prosent av personer med type 2 diabetes, har overvekt. Over 50 prosent har en BMI over 30, som er definisjonen på fedme. For disse gruppene, kan selv en moderat vektnedgang gi store helsemessige fordeler. Tonstad understreker at selv om den nye medisinen reduserer overvekt, er det viktig at pasienten jobber på lag med medisinen.

– Medisinen reduserer suget etter mat, men sug kan komme av mange årsaker, for eksempel at man er lei seg eller trøtt. Det er viktig å lytte til effekten i kroppen, og til kroppens signal om appetitt og metthet, og samarbeide med medisinen, sier hun.

Pass på trøstespisingen

– Som mennesker, er vi ute etter en tilfredsstillelse, en god følelse, litt belønning og trøst. Det er lett å trøstespise. Da må man tenke gjennom hva man kan gjøre for å unngå å trøstespise godteri eller pizza. Er det andre matvarer man kan spise i stedet? Cherrytomater, litt nøtter, Skyr, yoghurt naturell eller kunstig sukret yoghurt og bær er gode alternativer når man føler seg sliten og suget kommer, sier Tonstad. Hun legger til at det også er viktig å være oppmerksom på hva man drikker.

– Man bør stoppe totalt inntaket av jus, sukret brus og sukret saft. Det finnes mange gode drikker med bobler, som har god smak og er uten sukker. Så kan man gjerne kose seg med kaffe og te, uten sukker eller honning, litt melk og alkohol av og til, hvis man ønsker det, sier hun.

Medisinen sier til hjernen at den kan slappe av med spisingen, fordi kalorier er på vei. Det gjør det lettere å redusere inntaket.

Fysisk aktivitet vil også senke insulinresistensen. I tillegg gir fysisk aktivitet redusert risiko for hjerte- og karsykdommer, demens og kreft.

Diabetesmestring: En podcastserie som handler om hvordan man på best mulig måte kan mestre tilværelsen med diabetes

Spør legen

Tonstad forteller at det er viktig å ta kontakt med legen for å forebygge overvekt og hjertesykdom.

– Gå til legen og si: Jeg har hørt at diabetes kan gi hjertesykdom. Hva kan jeg gjøre for å unngå det? Legen kan dette veldig godt, og kanskje bør man sette opp en egen time for å gå gjennom disse tingene, sier hun.

Av: Marte Frimand

Neste artikkel