Home » Diabetes » Nye diabetesmedisiner gjør det enklere å gå ned i vekt
medisiner

Nye diabetesmedisiner gjør det enklere å gå ned i vekt

Foto: Unsplash

For noen år siden kom det flere nye diabetesmedisiner der noen reduserer risikoen for hjerte- og karsykdommer. Disse medisinene gjør det også enklere for type 2-diabetikere å gå ned i vekt og følge anbefalte kostholdsråd.

Diabetespasienter har økt risiko for å utvikle hjerte- og karsykdommer. Hjerte- og karsykdom har oftest flere årsaker som oppstår sammen. Noen risikomomenter er arvelighet, røyking, økt kolesterol og blodfett, magefett, fedme og høyt blodtrykk.

– Diabetes type 2 skyldes en sammenheng mellom arv, miljø og livsstil. En del personer kan bli ganske overvektige uten å få type 2-diabetes. Likevel er over 80 prosent av personer med type 2-diabetes overvektige eller sliter med fedme, sier Serena Tonstad, overlege ved seksjon for preventiv kardiologi, avdeling for endokrinologi, sykelig overvekt og forebyggende medisin ved Oslo universitetssykehus.

– Det er en sterk sammenheng mellom type 2-diabetes og fedme. Denne sammenhengen bunner i at overvekt og fedme gir insulinresistens. Kroppen produserer insulin, men insulinet klarer ikke å gjøre jobben den skal, sier Tonstad.

Les mer om hvordan du kan bryte vektspiralen

Serena Tonstad, overlege ved seksjon for preventiv kardiologi, avdeling for endokrinologi, sykelig overvekt og forebyggende medisin ved Oslo universitetssykehus. Foto: privat

Øker metthetsfølelsen

Tonstad forteller at fedme oftest gir en lavgradig inflammasjon. Det er denne inflammasjonen som gjør at insulinet ikke får gjort jobben sin. Ved vektreduksjon reduseres betennelsestilstanden og insulinet jobber bedre. Det vil derfor være hensiktsmessig for diabetespasienter med overvekt å redusere vekten, men det kan være lettere sagt enn gjort.

– Personer med type 2-diabetes og overvekt har resistens mot noen hormoner som kalles inkretiner. De produseres i tynntarmen og sender signal til hjernen om at næringsstoffer har kommet ned i tarmen, og at vi kan stoppe spisingen etter hvert. Signalet gir også metthetsfølelse, sier Tonstad.

Medisingruppen som kalles GLP-1-agonister forsterker inkretin-effekten, gjør det er lettere å spise mindre og unngå godteri og søtt.

– GLP-1-agonister erstatter signalstoffet fra tynntarmen, og gir beskjed til bukspyttkjertelen om at den skal begynne å produsere insulin. I tillegg gir medisinene signal til hjernen om at man kan raskere slutte å spise, sier overlegen.

Må følge kostrådene

Likevel understreker Tonstad at man må følge kostholdsrådene for at medisinene skal ha effekt.

– Mange vil merke at det blir lettere å følge kostrådene man tidligere kanskje hadde problemer med å følge. De fleste vet hva de bør spise og ikke spise. Det er ikke mangel på informasjon som er problemet, men snarere at resistens mot signalstoffet kan gjøre det vanskelig å følge kostrådene, sier Tonstad.

De nasjonale kostrådene går i all hovedsak ut på at man spiser grønnsaker og frukt, riktig fett, mindre raske karbohydrater, spesielt sukker, samt at man tilpasser mengde mat og kalorier.

– Når man begynner å gå ned i vekt, blir det også lettere å være aktiv. Mange med overvekt har vonde knær, ankler og hofter. Man blir også fortere sliten når man er overvektig, sier Tonstad.

Les mer om hvordan du kan bryte vektspiralen

Spør fastlegen

Tonstad understreker at legene ønsker å hjelpe pasientene sine, og at dersom man har type 2-diabetes og overvekt, og legen ikke foreslår medisiner kan man spørre legen selv.

– Spør om det finnes medisiner for diabetesen som kan gjøre det lettere å gå ned i vekt og redusere risiko for hjerte- og karsykdommer. Kanskje bør man sette opp en egen time for å gå gjennom disse tingene, sier hun.

Av Marte Frimand

Neste artikkel