Ikke alle diabetikere har hatt besøk av Sir Alex Ferguson på sykehuset. Så er da heller ikke Magnus Wolff Eikrem en helt vanlig diabetiker…
Han hadde levd for og av fotballen. Som 15-åring spilte han på aldersbestemte landslag, var nettopp snappet opp av Manchester United fordi han var et uvanlig fotballtalent. Var 16 år og i ferd med å realisere alle fotballgutters drøm: Å bli profesjonell fotballspiller. Så blir Magnus syk.
Får diagnosen
Det er høsten 2006, Magnus har hanglet lenge, men ikke vært hos lege. Han mister kilo, og gutten, som fra før ikke akkurat er velfødd, raser ned i vekt. Julen 06 blir han verre, er hjemme og trener med Molde, drar tilbake til England og blir dårligere. Han sover mye, må hele tiden late vannet og blir enda tynnere. Det ender med at han blir sendt på sykehus og får påvist diagnosen Diabetes Type1. Han ligger alene på sykehuset, er først og fremst glad for å ha vite hva det er. Etter hvert kommer tankene om at fotballkarrieren kan være over. Det er da Sir Alex kommer på sykebesøk.
Tar fatt på livet
– Dette går fint, sa han og klappet meg på skulderen. Jeg forsto at jeg ikke var den eneste fotballspilleren med Diabetes, og bestemte meg for å slå tilbake. Jeg hadde egentlig ikke noe valg. Jeg ville spille fotball på høyt nivå, la om kostholdet og tok fatt på livet igjen, sier Magnus. Han er ikke i tvil om at det han har vært gjennom har hjulpet han til å bli et bedre menneske og en bedre fotballspiller. Det handler om å ta kontroll.
Kontroll og struktur
Han har tatt kontroll over sykdommen. Passer på hva han spiser. Tar daglige medisiner. Setter en sprøyte insulin i låret hver dag. Måler blodsukkeret med jevne mellomrom, og holder seg unna godteri og brus med sukker. Han må planlegge dagen, og det fører til at han har blitt mer strukturert. Før var han, etter eget utsagn, en liten drittunge. Nå har han vokst, både som menneske og fotballspiller.
Trening hjelper
– Diabetes er ikke noe problem når jeg tar mine forholdsregler. Jeg kan leve og være som alle andre, sykdommen er ingen unnskyldning for ikke å gjøre det jeg har lyst til. Og jeg kan trene. Jeg er faktisk så heldig at all treningen gjør at kroppen trenger mindre insulin, sier Magnus. Han er aldri sjuk lenger, og har slått tilbake på fotballbanen. Nå er han 24 år, og proff i Cardiff. Spiller på A-landslaget. Gutten med Diabetes Type 1 er blitt en Fotballspiller Type 1.
Suksess i Molde
Når Magnus ble frisk, kom fremgangen. Sønnen av Moldespilleren Knut Hallvard Eikrem debuterte på A-laget til Manchester United 8. august 2007 som innbytter for Ryan Giggs. Senere spilte han mange kamper for ungdomslaget, før han ble kjøpt av Molde og trener Ole Gunnar Solskjær før sesongen 2011. Klubben i hans eget hjerte tok seriegull i 2011 og -12, Magnus ble valgt til Årets unge spiller i Tippeligaen i 2011 og fikk Kniksenprisen som Årets norske midtbanespiller i 2012.
Skal slå tilbake
– Jeg bestemte meg for å slå tilbake, og er stolt over måten jeg har taklet Diabetes på, sier Magnus når intervjuet nærmer seg slutten. Han har gått gjennom mye for å være det han er: En toppidrettsutøver med kronisk sykdom. Diabetes betyr å gå gjennom, så sånn sett passer
diagnosen på Magnus (egentlig henspeiler navnet på økt urinutskillelse). Akkurat i høst opplever han igjen nye utfordringer på fotballbanen, han er ikke en gang i stallen til Cardiff. Men vent til overgangsvinduet åpner i januar. Da slår han nok en gang knallhardt tilbake.
Magnus Wolff Eikrems 10 diabetes-tips
Den profesjonelle fotballspilleren Magnus Wolff Eikrem fikk påvist Diabetes Type 1 vinteren 2007 da 17-åringen hadde vært profesjonell i Manchester United i ett år. Her er Magnus’ tips til deg som vil fortsette å leve et aktivt liv også etter at du har fått Diabetes:
1. Gå til legen så tidlig som mulig ved mistanke om at du har Diabetes. Jeg selv ventet altfor lenge, og ble til slutt lagt inn på sykehuset.
2. Dersom du blir akutt veldig dårlig, er det tross alt godt å få konstatert hva symptomene er et tegn på.
3. Når du har kommet deg over sjokket over diagnosen: Bestem deg for å ta kontroll over sykdommen, og ikke la det bli motsatt.
4. Sørg for at du blir helt riktig medisinert, og lær deg å måle blodsukkeret ditt jevnlig.
5. For meg er det en nødvendighet å sette en sprøyte med insulin i låret mitt hver eneste dag.
6. Reguler kostholdet ditt, du kan spise og drikke det aller meste. Jeg har valgt å spise mye mindre godteri, og lar være å drikke brus med sukker.
7. Planlegg dagen din bedre. Skaff deg gode rutiner i forhold til å holde sykdommen i sjakk, og sørg i det hele tatt for å bli mer strukturert.
8. Fortsett i størst mulig grad med de aktivitetene du gjorde før, uansett hvilket nivå du er på og hva du gjør.
9. Lev som et normalt menneske på godt og vondt – sykdommen er ingen unnskyldning for ikke å leve et tilnærmet normalt liv.
10. Fortsett med fysisk aktivitet. Trening er bra hvis du har Diabetes, og en veldig god måte å takle sykdommen på.
,