Skip to main content
Home » Diabetes » For første gang på 29 år får vi ny generalsekretær!
diabetes

For første gang på 29 år får vi ny generalsekretær!

Foto: Getty Images

Det er landsmøteår i Diabetesforbundet. Ny forbundsleder skal også velges. Dette i et år hvor vi skal ha digitalt landsmøte.

Forventningene er store, og det er store sko de begge må trå i. Vi er inne i en vridning mot det digitale i foreningene, og noen som før vegret seg, har funnet ut at det faktisk er greit.

Sparer reisevei

De som bor nord i landet vil vel le, men for meg som tilhører Viken er avstandene så store at det er tusenvis av kroner å spare på digitale styremøter. Med digitale kurs sparer vi deltagere og foredragsholdere for å reise i flere timer. Men hva taper vi? Det fysiske møtet, den lille samtalen på gangen og samtaler over en kaffekopp i pausen. Smilet, meningsutvekslinger og heiarop på hverandre. For ikke å snakke om sladderen, den litt godmodige «har du hørt», fleipen, loddsalget, samholdet, omsorgen for hverandre, det å ha et avbrudd i hverdagen for å komme seg ut av døra. Og ikke minst erfaringsutveksling av hvordan legene våre er.

Det er viktig fordi vi resten av livet må forholde oss til legen flere ganger i året. Ikke bare når vi rammes av andre sykdommer, men for kontroller, nye medisiner, insulin og blodsukker dag ut og dag inn.

Nye behandlingsmåter

Vi som er medlemmer av Diabetesforbundet blir minnet om nye medisiner i diabetes-bladene vi mottar, som mange leser fra første til siste side. Det er en fantastisk nyhetskilde for oss. Det skrives om nye medisiner, nye typer insulin, og andre og nye behandlingsmåter. Når vi kommer til fastlegen har hen kanskje aldri hørt om dette, men jeg har full forståelse for at fastlegen skal forholde seg til alle slags sykdommer og ikke skal kunne alt.

May Kværnstuen

Leder for Diabetesforbundet Viken

Ny generalsekretær og ny giv

Derfor er jeg glad nå, for med ny generalsekretær Anne-Grete Skjellanger får forbundet en ny giv. Hun har et stort nettverk, og har gjennom tidligere jobb erfaringer som forbundet er tjent med. Vi har vært vant med Bjørnar Allgot som en jovial gitarspillende og trygg leder. Inn fra sidelinjen kommer nå Anne-Grete som en frisk bris i sivet med en helt ny stil og nye ideer. Vi våkner opp fra vår trygge og ufarlige dvale, til en morgensol som stråler i mot oss med ny energi og påvirkningskraft. Vi heier på Anne-Grete, og vet at hun skal jobbe for lik behandling på sykehjem. Hun skal gjøre en forskjell. Hun skal jobbe med god opplæring, klare arbeidsoppgaver og grenser, samt konkrete og delte ansvarsområder.

Evig søken etter normalt blodsukker

Det er en glede å våkne opp etter pandemien, vi bretter opp ermene og tar fatt i vårt arbeid for medlemmene, og vårt ønske til generalsekretæren er blant annet at type 2 skal inn til spesialhelsetjenesten én gang per år, opplæring i bruk av digitale verktøy, flere kurs og styrking av lokallag. Til sist ønsker jeg at fastlegen tar HbA1c på alle som er innom for å «fange» opp alle uoppdagede, før en senkomplikasjon avdekker sykdommen. For meg symboliserer den blå diabetesringen at vi holder sammen i en evig søken etter normalt blodsukker. Gratulerer med Verdens diabetesdag!

Av May Kværnstuen, leder for Diabetesforbundet Viken

Next article