Skip to main content
Home » Diabetes » – Nå tenker jeg nesten ikke på diabetesen min lenger
Sponset

Med kalibreringsfri sensor på insulinpumpen blir hverdagen enklere for Stina Garefors-Haavisto (15). Nå er det nesten så hun glemmer at hun har diabetes iblant.

– Jeg husker godt den dagen vi skjønte at jeg hadde diabetes. Jeg var da sju år gammel og hadde besøk av en venn. Vi satt på rommet mitt og lekte, og så måtte jeg tisse og løp på toalettet, sier Stina Garefors-Haavisto. 

Hun forteller at rommet hennes var i andre etasje i huset, mens toalettet lå i etasjen under. Det ble derfor ganske mye løping opp og ned trappen denne dagen, for det ble ikke med denne ene tisseturen. 

– Da jeg kom opp igjen, måtte jeg tisse igjen, og slik fortsatte det. Jeg kom nesten ikke ut av badet før jeg måtte på do enda en gang, sier hun.

Stina Garefors-Haavisto

Diabetiker

Reiste til sykehuset

Det ble heller ikke bedre da natten kom. Stina måtte opp for å tisse flere ganger, og fordi hun ikke ville gå ned i første etasje alene, ble også foreldrene vekket med jevne mellomrom. 

– Pappa har diabetes, så han skjønte raskt hva dette kunne være. Da han var med meg ned på toalettet, målte han derfor blodsukkeret mitt, og det var på 32, forteller Stina. 

Normalt blodsukker for dem som ikke har diabetes er ifølge diabetes.no mellom fire og åtte mmol/l. Det bar inn på sykehuset med henne den natten, og der ble Stina flere dager for å ta prøver. De bekreftet at hun hadde fått diabetes, og de neste dagene fikk hun og foreldrene lære det de trengte for å vite hvordan de skulle håndtere den nye hverdagen. 

MiniMed™ 780G system: Automatisert for enklere å stabilisere blodsukkeret

Veldig bekymret

– Det ble selvfølgelig mye å tenke på og spesielt strevsomt var det for Stina denne tiden. Siden pappaen hennes også fikk diabetes som barn, ble vi imidlertid ikke veldig overrasket da hun fikk diagnosen, sier Stinas mamma, Catrin Garefors. 

Hun legger til at som mamma ble hun selvfølgelig kjempebekymret da datteren fikk sykdommen.  

– Jeg ville gjerne ha kontroll på blodsukkeret hennes hele tiden da hun var liten, og i tillegg måtte vi jo holde kontakt med skolen om ting som hadde med diabetesen å gjøre. I dag er jo alt enklere, for nå for tiden ordner Stina det meste selv, sier hun. 

Catrin Garefors

Mammaen til Stina

Mange spørsmål

Selv husker ikke Stina veldig mye av den første tiden med diabetes. Verken når det gjelder hvordan hun følte seg eller hvordan livet forandret seg. Hun brukte sprøyter i mange år, og siden pappa kunne det meste fra før, føltes det trygt og hun fikk god hjelp. 

– Slik jeg husker det, gikk det veldig greit, men jeg måtte være en del borte fra skolen fordi jeg måtte lære mer om blant annet medisinering, sier hun. 

Når Stina kom tilbake fra sine mange legebesøk, var det flere av de andre barna som hadde spørsmål om sykdommen og sprøytene hennes. 

– Men det syns jeg ikke gjorde noe, legger hun til. 

MiniMed™ 780G system: Automatisert for enklere å stabilisere blodsukkeret

Korrigerer høye verdier

For noen uker siden fikk Stina muligheten til å begynne på ny type behandling. Etter å ha brukt sprøyter og Omnipod tidligere, har hun nå gått over til MiniMed™ 780G med den kalibreringsfrie sensor Guardian™4 sensor fra Medtronic. Dette er en glukosesensor og insulinpumpe som hele tiden forsøker å styre brukeres glukoseverdi mot 5.5 mmol/l. Dette skjer ved at den doserer mer eller mindre insulin. På den måten beskytter den brukeren både mot høye og lave glukoseverdier, som kan være farlige på sikt eller utgjøre en akutt fare.  

– Det innebærer at jeg har en slange festet til kroppen, som sitter fast i en pumpe. Denne tilfører kroppen insulin hvert femte minutt og sørger for at blodsukkeret mitt holder seg stabilt. Det eneste jeg må tenke på selv nå, er å få litt ekstra insulin i forbindelse med måltidene, sier hun. 

Foto: Medtronic

Sover hele natten

Dette gjør hverdagen mye enklere for tenåringen, og hun tenker ikke lenger like mye på at hun har diabetes. 

– En av de største forskjellene for meg er at jeg ikke våkner på natten lenger. Før måtte jeg opp på natten for å spise, men etter at jeg fikk den nye pumpen, har jeg ikke vært våken en eneste natt, sier hun. 

Også mamma er fornøyd med at ting er blitt enklere for Stina. 

– Det er veldig mye lettere for Stina å ha kalibreringsfri sensor. Nå slipper hun å stikke seg i fingeren flere ganger om dagen, siden pumpen gasser og bremser insulininntaket. Det betyr at vi ikke trenger å ha kontroll på alt selv lenger, og det gjør hverdagen mindre masete for oss alle. Alt skjer jo ikke automatisk, men det blir mye lettere, sier hun. 

Garefors forteller at hun og pappaen til Stina fortsatt har muligheten til å holde litt kontroll på Stinas blodsukker via en app på telefonen sin. 

– Det er godt, for da kan vi føle oss noenlunde trygge for eksempel når hun reiser bort eller sover borte, avslutter hun.

Av Katrine Andreassen

Next article