Home » Diabetes » Diabetes – min (u)venn for livet
Diabetes

Diabetes – min (u)venn for livet

Foto: Unsplash

Etter nedstenging og trusler om alvorlig sykdom fordi man har underliggende sykdom, lettet endelig trykket etter pandemien. Livet startet igjen, friheten kom og likepersoner møttes.

Hvor ille vi hadde det – selv om det gikk greit å besøke apotek med munnbind – ble fort glemt i gleden når vi kunne utveksle erfaringer over bordet igjen.

Blodsukkeret påvirkes av alt vi opplever, ikke bare sukker vi spiser. At pandemien for noen ble en ekstra påkjenning for kontroll av blodsukkeret er sikkert. Usikkerheten for smitten kunne leses på blodsukkermålingen. Nå gikk det greit for de fleste av oss. Og hva skjer nå? Når verden ligger åpen og muligheter står i kø?

May Kværnstuen

Leder Diabetesforbundet Viken

Omstilling i forbundet

Som tillitsvalgt i Diabetesforbundet, opplever vi at det er en viss omstilling i forbundet. Midler kommer ikke som før, og det man mottar skal helst spisses mot prosjekter. Det gjør at det må tenkes nytt i noen områder.

Med nytt kommer usikkerheten, og tankene styres over på hvordan det har vært før, mot rutiner som var trygge. De vi snakket med i forbundet på telefonen – avslappende og ufarlig fordi vi kjente hverandre – har nå søkt nye oppgaver, og da er det plutselig et nytt menneske som kommer inn og overtar. Utfordrende for noen og til glede for andre.

Nye medisiner

Hvordan håndterer vi forandringer og det nye som kommer? Nye medisiner for eksempel; det ble innført bytte av medisiner til andre med samme virkning, og til en medisin som koster mindre. Spare, spare. Tilsetningsstoffene i disse nye medisinene er ikke de samme. Usikkerheten og tvilen faller inn i hodet fra siden, samtidig som lommeboka er takknemlig. Ønsker du den medisinen du har fra før må du betale mellomlegget.

Endelig kom det en medisin som også satte inn sparetiltak på matlysten, alle vil ha den og mange fikk den utskrevet på blåresept, kiloene forsvant og diabetesmålingene gjorde at vi danset av glede. Endelig, diabetesen var under kontroll. En liten stund, før det ble nesten tomt for medisinen og når mange uten diabetes fikk resept, gikk det over til at mange måtte begynne å betale for den selv.

Hvordan vi takler det, og hvordan vi tar det, er opp til den enkelte. Akkurat som med diabetes da du får nyheten fra legen om at du har fått sykdommen. Tankene sniker seg inn, « jeg skulle ha vært mer aktiv, jeg skulle, jeg skulle.» Tja, det er mange ting en skulle, det som ofte blir gjort i ettertid er å lese alt om diabetes, alt fra kjerringråd til siste side på Google. Nyttig eller ei, sant eller usant, skrekken kan komme krypende for det ukjente.

Diabetesforbundet

Det er ikke sikkert at fastlegen er helt oppdatert og kanskje ikke henviser deg til startkurs. For min egen del, når diagnosen kom som lyn fra klar himmel, valgte jeg å melde meg inn i Diabetesforbundet og der ble jeg.

Ikke det at diabetesen forsvant, nei, tvert imot; den ble satt i førersetet og i fokus. Med den bak rattet ble det kursing og erfaringsutveksling som enhver lege med respekt for seg selv burde være misunnelig på. Diabetes er ikke bare diabetes, den er like forskjellig som vi mennesker er forskjellig. Min diabetes er min. Felles erfaringsutveksling gir mange aha-opplevelser, erfaringsutveksling om medisinering, om ernæring, hva tåler mitt blodsukker med tanke på inntak av forskjellige matvarer, og hva tåler ditt.

Digitale kurs

Vi i søtfamilien lærer noe nytt hele tiden, vi får tilgang til kurs og informasjon direkte fra spesialisthelsetjenesten, lokal- og fylkeslag holder kurs både fysisk og digitalt. Forbundet holder digitale kurs. Hva gjør det for oss med diabetes? Vender det redsel for senskader til respekten for senskader, når vi får nøkler og kunnskap vi aldri kan oppnå hos fastlegen vår?

Ikke fordi legen ikke kan, men tiden strekker ikke til. Forskningen går veldig fort i dag, og når resultater blir formidlet rett til oss fra spesialisthelsetjenesten, får vi en kunnskap som hjelper oss å leve godt med vår diabetes. For vi er ikke alene lenger, og har fått en venn for livet. Diabetes følger oss i alle faser av vårt liv. Om du som meg blir medlem i Diabetesforbundet, vil du vil motta blader med info om apparater, ferske nyheter om å slippe å stikke i fingeren, om forsikring, om nye kostråd og oppskrifter, kryssord, spørsmål og svar fra legen og så videre. Og ikke aller minst mange diavenner! Velkommen i gjengen!

Av: May Kvernstuen, Leder Diabetesforbundet Viken

Neste artikkel