Hun er utdannet osteopat og underviser ved Høyskolen Kristiania. Hun forteller at behandlingen varierer fra tilfelle til tilfelle, men at det første steget er å finne områder med nedsatt bevegelse for å finne ut hvor plagene kommer fra. Analysen av funnene kommer så etterpå.

– Under den fysiske undersøkelsen brukes palpasjon, altså å kjenne etter kvaliteten på vevet. Man kjenner på bløtdeler og bindevev på muskler og ledd. Økt bevegelse vil gi bedre blodgjennomstrømning, forteller hun.

Målet for behandlingen er å normalisere belastningslinjer, kunne justere feilbelastninger og redusere smerter.

Hva er sammenhengen?

Ved utredning kan sykdomshistorie  også være et viktig verktøy, forteller Rølvaag-Juberg.

– I osteopati har man et helhetlig og funksjonelt bilde av hvordan kroppen fungerer. Området der smertene oppleves trenger ikke nødvendigvis være opphavet til plagene.  Vi ser etter sammenheng mellom muskel og skjelett, bindevevssystemet, muskler og organer. Det er viktig å forstå hva som kan behandles, og hva man bør henvise videre, forklarer hun.

­­– Man skal ikke bli avhengig av behandling. Behandlingen består av to deler for pasienten: Den passive delen der vi behandler med hendene og den aktive delen der pasienten må bidra selv. Egeninnsats kan også være viktig for å fjerne plagene permanent, forteller hun.

Bekkenløsning og andre plager

Følgetilstander av sykdom, akutte og tidligere skader, kinker, overbelastninger, svangerskap og fødsel kan være årsaker til fysiske blokkeringer og smerter. Dette forteller Ingunn Backe Wennberg, osteopat og daglig leder i Drammen Osteopati. Hun opplever at behandling kan fungere godt på både vordende og nybakte mødre med smerter relatert til graviditet.

– Mange med bekkenløsning sliter med plager i korsrygg, setet og beina. Gravide kan også oppleve smerter eller plager relatert til gangvansker, halebein, inkontinens, etter keisersnitt, bekkenbunn og arrvev etter sting, forteller Wennberg.

– Når osteopater undersøker, avdekkes blant annet fysiske blokkeringer også på bløtdeler.  Med søkelys på bindevevet i kroppen gir det unike muligheter for å hjelpe gravide til en bedre helse, forklarer hun. – Tilbakemelding fra mange kvinner er reduserte smerter over muskler og ledd. Vi ser ofte i osteopatifaget at behandling av for eksempel nakke kan føre til å løse opp spenninger i korsryggen og bekkenet, forklarer Wennberg.

Bevegelse og behandling

Hun forteller at et nøkkelord til bedring er aktivitet.

– Nye mødre kan oppleve en hverdag med mange ekstra løft og muskelbelastninger, og dette kan føre til at symptomene forverrer seg. Redusert bevegelsesfunskjon fører ofte til at man sitter mer stille, og da blir man sjelden bedre. Plager ved graviditet er ofte sammensatte, men vi opplever at mange får tilbake dagligdags funksjon, avslutter Wennberg.