Skip to main content
Home » Seniorhelse » Dag Ottos enkle grep for å komme i form
Seniorhelse

Dag Ottos enkle grep for å komme i form

Foto: Lars Fjellbakk

Er det én ting som er sikkert, er det at vi blir svakere med årene. Likevel skal det ikke så mye til for å komme i bedre form – og forbedre det sosiale livet i samme slengen. Det kan Dag Otto Lauritzen (68) skrive under på.

Tidligere proffsyklist, foredragsholder, TV-personlighet og forfatter Dag Otto Lauritzen har knapt levd uten fysisk aktivitet siden guttedagene, og må vel kunne betegnes som en spreking, men selv han har merket at ting blir utfordrende med årene.

– Da jeg vokste opp var det jo ingen som ble kjørt til skolen, så vi fikk jo allerede da mye gratis hverdags-trim, som jeg er redd er blitt en stor mangelvare i dag. At jeg skulle begynne med idrett var imidlertid en ren tilfeldighet. Jeg var fallskjermjeger og begynte i politiet, med planer om å begynne i beredskapstroppen, forteller han.

På grunn av politiskolen slapp han rep-øvelser i flere år, men ble omsider innkalt, og under et fallskjermhopp på Finnmarksvidda pådro han seg en alvorlig skade, som forpurret planene.

Trening er sosialt

– Da var jeg allerede aktiv i idretten, og etter hvert som profesjonell syklist til slutten av 30-årene, da jeg begynte å jobbe som eiendomsmegler. Jeg har jo alltid elsket å holde meg i form, syklingen har jeg fortsatt med, alene eller sammen med venner. Det har også blitt mange turer i skog og mark. Etter at jeg bikket 60 begynte jeg likevel å merke behovet for å trene styrke. Flere av kompisene har pensjonert seg, og det har blitt mange sykkelturer på dagtid. Det er bra for fysikken, og veldig sosialt, fortsetter Dag Otto.

– Min kone Ellen har hatt personlig trener på et treningssenter en stund, som også jeg har begynt å bruke, og det har vært fantastisk. Han vet jo at jeg er godt voksen, så jeg har fått tilrettelagte øvelser, som bedrer balansen og øker styrken, som svekkes med alderen. Etter ett år har jeg sett hvor mye det har hjulpet meg i dagliglivet.

Han medgir at det for ham, som har vært fysisk aktiv hele livet, gjør det  lettere å holde seg i form, men som han forteller alle: det er aldri for sent å begynne.

Dag Otto Lauritzen, her sammen med sønnen Stian, tråkker ofte i vei på en behagelig sykkeltur fra Grimstad til Lillesand. Foto: Privat

– Jeg holder mange foredrag, og pleier å fortelle folk at de ikke trenger å være like ambisiøse, men tre ukentlige spaserturer à 50 minutter, med noen bakker som gir deg svette på ryggen, gir en enorm helsegevinst.

«Kompanisjefen» mener det ikke er noen grunn til å vente med å trene til vi blir 50.

– Det er viktig å etablere gode vaner tidligst mulig. Det er så lett å skylde på tidsklemma, men vi har ikke råd til ikke å ta oss tid. Da må vi etter hvert betale prisen. Avtal med partner eller en venn å gå turer, eller ta noen styrketrenings-økter i uka. Avtaler vil man jo helst ikke bryte. Vi sier gjerne at alder bare er et tall, men vi blir faktisk redusert med årene. Det er derfor vi bør ha gode rutiner.

Walk and talk

Det inkluderer det sosiale aspektet, for som Dag Otto påpeker, er det altfor mange som sitter alene hjemme.

– Jeg er med i en gruppe voksne mannfolk som trener sammen hver søndag, som også har en times walk and talk på onsdagskveldene, kombinert med push-ups, sit-ups og lette styrkeøvelser ute. Det gjør ikke bare underverker for formen, men også for psyken.

– Om du syns det er tungt å komme i gang, anbefaler jeg en personlig trener. Noe av det viktigste er å trene balanse og styrke, ikke minst kjernemuskulaturen i mage og rygg, og kanskje litt knebøy, som du kan gjøre hjemme. Det er bare å reise seg opp og ned av stolen i 15–20 repetisjoner, så er du i gang. Kombinert med regelmessige gåturer er veldig mye gjort. De fleste treningssentre tilbyr også seniortrim, spinning og gruppetrim for folk som ikke har trent før.

– Og jeg lover: du blir glad i det når du først er i gang, avslutter Dag Otto Lauritzen.

Next article