Home » Sammen mot kreft » Vi må snakke om sex, lyst og såre skjeder
seneffekter

Vi må snakke om sex, lyst og såre skjeder

Kvinne med redusert sexlyst
Kvinne med redusert sexlyst

To av tre kvinner som rammes av brystkreft opplever utfordringer i følelses- og seksuallivet etter behandling. Så mange som syv av ti får lavere sexlyst. Det må det snakkes mer om.

Kreftsykepleier og sexolog Randi Gjessing ved Ahus, forteller at den seneffekten flest kvinner opplever etter brystkreft, er fatigue, som er mangel på energi, tretthet, nedsatt hukommelse og dårligere konsentrasjon.

– Mange kvinner forteller at de ikke kjenner seg selv igjen. Humøret kan endre seg og noen opplever at de gråter lettere eller har kortere lunte. Nedsatt sexlyst og såre slimhinner i skjeden eller heller ikke uvanlig, sier Gjessing.

Føler seg ikke bra nok

Endret humør, lite energi og bekymringer kan være med på å endre kvinnens selvbilde i negativ retning.

– Mange opplever at man ikke er bra nok lenger. Noen føler seg mindre attraktive, og kan ha tanker som: «Vil partneren min fremdeles ha meg?» Da er det ikke noe rart at sexlysten endrer seg, sier Gjessing, og legger til at det også kan være hormonelle årsaker til at sexlysten daler. Brystkreftbehandling som innvirker på østrogen, vil også påvirke testosteron.

Nærhet, ikke sex

– Selv om man ikke har lyst på sex, har mange behov for nærhet. Men for å slippe å måtte avvise partneren, kan kvinnen trekke seg unna nærhet. Samtidig sier pårørende ofte at de gjerne vil være nær og gi kjærtegn, men de er redde for at det blir oppfattet som at de trenger seg på. Da er det lett å havne i en ond sirkel, sier sexologen.

Derfor er det så viktig at man snakker sammen, og at man bygger opp igjen intimiteten sakte.

Randi Gjessing

Randi Gjessing

Kreftsykepleier og sexolog, Ahus

Foto: Espen Kvan

– Jeg anbefaler at man begynner med å være kjærester og vise kjærtegn og nærhet med klærne på. Etter hvert ønsker man kanskje å være mer intim, og man kan ligge nakne inntil hverandre, men uten å ha samleie, sier Gjessing, som holder egne kurs om seksualitet for kreftpasienter på Montebellosenteret.

Finnes mange hjelpemidler

Gjessing forteller at det finnes reseptfrie stikkpiller som ikke inneholder østrogen, som kan bygge opp slimhinnen i skjeden. Seksualtekniske hjelpemidler kan for noen være til hjelp og disse kan legen bestille. Dette dekkes av Nav.

– Mange kvinner i parforhold kan kjenne på et nederlag fordi de ikke klarer å gjennomføre et samleie. Nærhet og god og åpen kommunikasjon kan lindre disse følelsene, sier Gjessing.

Lite informasjon

I en undersøkelse som Rosa sløyfe-aksjonen gjennomførte blant medlemmene, kom det frem at 67 prosent ikke har fått informasjon om seneffekter og seksuelle utfordringer eller tilbud om hjelp.

– Når man er midt i behandlingen, handler det i størst grad om å bli frisk. Men det er helsepersonellets ansvar å informere. Dersom man jobber med brystkreftkvinner, bør man holde seg faglig oppdatert og skaffe seg den kunnskapen man trenger, sier Gjessing og understreker at det ofte ikke er så mye som skal til.

– Mange tror at de må komme med masse tiltak, men det viktigste er ofte bare å lytte og la pasienten få vite at dette er normalt, sier hun.

 Ta initiativ selv

Men selv om det er helsevesenets ansvar å informere og veilede pasientene, vil Gjessing gjerne oppfordre kvinnene til å ta initiativ selv også.

– Søk hjelp hos fastlegen, kreftlegen eller en sexolog godkjent av NACS. Jeg vil oppfordre kvinnene til å tørre å ta opp temaer knyttet til sex selv. Det er tross alt ikke så tabu med sex lenger, sier hun.

Av Marte Frimand

Neste artikkel