Dagen før Gunhild Næss skulle fjerne livmoren og eggstokkene, kom en sykepleier inn på rommet hennes. Hun ga henne en brosjyre om kreft og seksualitet, sa noe sånt som at dette kom til å påvirke sexlivet hennes negativt, og så gikk hun. Temaet ble aldri snakket om igjen.
– Hun var tydelig veldig ukomfortabel med hele situasjonen, sier Gunhild Næss, som bare var 24 år den gangen. I dag er hun 31 og utdannet sexolog.
– Jeg trodde hun mente at jeg aldri kunne ha sex igjen, og jeg fikk en stor sorgreaksjon, sier hun videre.
Det neste halve året etter operasjonen, tenkte Næss mye på dette med seksualitet. Hun fryktet et ensomt liv.
– Jeg følte meg helt ødelagt. Hvem vil vel ha en dame de ikke kan ligge med, sier hun.
– Oj, kan man snakke om dette?
Etter et halvt år, ble Næss innlagt igjen for smerter i magen. Det viste seg å være cøliaki.
– Da kom det en sykepleier som også var nyutdannet sexolog inn på rommet mitt, og vi snakket om sexlivet mitt. Jeg kjente at 20 kilo falt av skuldrene mine. Oj, går det virkelig an å snakke om dette, sier Næss.
Denne sykepleieren oppfordret den unge jenta til å søke seg inn på sexologistudiet. Og det gjorde hun.
– Jeg var veldig engasjert i dette med kreft og seksualitet. Jeg ville ikke at andre skulle oppleve det samme som meg. Man kan nemlig ha et veldig godt sexliv til tross for kreftbehandling, sier Næss.
Fullførte studiet
Dessverre fikk Næss tilbakefall. Rett etter studiestart, fikk hun beskjed om at hun hadde kreft i tarmen. Likevel fortsatte hun på studiet, selv om hun nå var palliativ pasient. I dag jobber Næss som sexologisk rådgiver ved egen privatklinikk, Stavangersexologene. Hun har også en egen spalte på Gynkreftforeningens hjemmeside kalt «Spør sexologen».
Næss forteller at hennes erfaring er at kreftpasienter har et veldig stort informasjonsbehov, og at mange gjør seg opp tanker rundt seksualitet ganske fort.
– Om ikke akkurat på operasjonsbordet, så ikke lenge etterpå. Jeg vet at det er et vanskelig tema å snakke om for helsepersonell. Men hvis de syns det er flaut, tenk hvordan pasientene føler seg da, sier hun.
Sex og samleie er ikke det samme
– Mitt inntrykk er at mange tenker at sex og samleie er en og samme ting. Jeg er opptatt av å utvide sexbegrepet. Jeg tror mange har godt av å prøve seg litt frem og utforske kroppen utover bare samleie, sier sexologen.
Undersøkelser viser også en veldig ujevn skilsmisserate når den ene partneren får kreft, spesielt når det er kvinnen som blir syk.
– Jeg tror at dersom flere fikk god hjelp tidlig, for eksempel av en sexolog, så hadde antall skilsmisser etter sykdom kanskje gått ned, sier Næss.
Av Marte Frimand