Skip to main content
Home » Sammen mot kreft » Ny podcast om teragnostikk
Sponset

I den nye podcasten Theragnostic Talks, kan man lære om alt det spennende som rører seg innen innovasjon og forskning på teragnostikk. Podcasten er for alle helsearbeidere som jobber med, eller er nysgjerrige på denne nye teknikken.

Gjestene i podcasten er alt fra klinikere og forskere til representanter fra industrien, bioteknologiselskapene og pasientforeningene.

– Det er fantastisk å få sitte ned sammen med verdens ledende eksperter på teragnostikk og prate en hel time. Vi har jobbet innen helse og industri i mange år, men lærer noe nytt hver eneste gang, sier Gustav Widar, Medical Science Liaison ved SAM Nordic.

Enkelt og forståelig

– Dette er en ny og spennende måte å snakke om vitenskap på. Alle kan lese artikler og søke på Google, men her har vi samlet det som rører seg innen vitenskap og innovasjon på ett sted, sier Widars kollega, Annette Andrén, Senior Medical Science Liaison ved SAM Nordic.

Andrén understreker at selv om poden tar opp kompliserte temaer, er det ikke en science-pod.

– Vi prøver å gjøre innholdet enkelt og forståelig, slik at alle som jobber i helsevesenet kan ha utbytte av den.

Annette Andrén, Senior Medical Science Liaison og Gustav Widar, Medical Science Liaison ved SAM Nordic, driver podcasten Theragnostic Talks. Foto: Maria Widar

En del av verktøykassen

I Norge brukes den nye teragnostiske teknikken ved de fire store sykehusene i Bergen, Oslo, Trondheim og Tromsø. Før 2017 sendte vi pasienter til Uppsala eller København for behandling. Nå har vi tatt behandlingen hjem.

– Den nye teragnostikken er et velkomment tilskudd til verktøykassen for behandling av kreft. Teragnostikk er ikke den eneste løsningen. Vi tror kombinasjonen immunterapi, genterapi, teragnostikk og kirurgi, vil bli onkologenes fremtidige verktøykasse for målrettet behandling, sier Andrén.

Et gjennombrudd

Widar siterer Oliver Sartor, en av gjestene i podcasten. Han er Professor of Cancer Research, Medicine and Urology Departments ved Tulane School of Medicine i New Orleans, Louisiana:

– Dette kommer til å ta over. Bare vent og se. Det kommer til å komme tidlig, ofte og ved andre sykdommer. Dette er det teragnostiske gjennombruddet vi alle har ventet på. Det kommer til å endre måten vi behandler kreft på.

Gode resultater ved flere krefttyper

Sartor er også en av hovedpersonene bak VISION-studien på prostatakreft, som også er den nylig publiserte fase lll-studien VISION. Den første artikkelen ble publisert for bare noen uker siden. Studien viser at teragnostikk kan forlenge prostatakreft-pasienters levetid. Flere interessante studier er i gang, blant annet på brystkreft, nyrekreft og ulike typer hjernesvulst. Det er håp om at teragnostikk kan bli en viktig del i behandlingen av disse sykdommene.

– Vi ønsker å nå ut til så mange aktuelle helsearbeidere som mulig med podcasten vår. Vi håper de kan lære noe nytt, slik at det til syvende og sist kommer pasienten til gode. Vår og SAM Nordics visjon er å sørge for at pasienter i Europa får best mulig behandling ved å gjøre innovasjon tilgjengelig, sier Andrén.

Fakta

Teragnostikk: Teragnostikk er en teknikk der man bruker et molekyl som binder seg til reseptorene utenpå svulsten. Til dette molekylet kan man feste ulike radioaktive isotoper som kan brukes for å svekke eller drepe svulsten.

Av Marte Frimand

Next article