Skip to main content
Home » Sammen mot kreft » Hva kan man selv gjøre for å beskytte seg mot og oppdage kreft?
Kreft

Hva kan man selv gjøre for å beskytte seg mot og oppdage kreft?

Daniel Heinrich, leder for Norsk onkologisk forening og overlege ved A-hus. Foto: Tomy Hoang

Noen går ikke til legen før de er helt klar over at de har et symptom på kreft. Andre er konstant redd for kreft og går til legen selv om det egentlig ikke er mistanke om sykdom. Når bør man egentlig oppsøke lege, og hva kan man gjøre selv for å forebygge kreftsykdom?

– Av de som ikke går til legen, er det nok en del som er redd for å få bekreftet at de er alvorlig syke. Andre tenker at det finnes andre forklaringer på symptomene, og at dette sikkert ikke er alvorlig. Samtidig finnes det minst like mange som hele tiden går med spørsmålet «har jeg kreft?» og som går til legen på relativt lite alvorlig grunnlag. Vi har også mennesker som ønsker en generell sjekk på alt, sier Daniel Heinrich, kreftlege og overlege ved sykehuset Innlandet, og leder av Norsk onkologisk forening.

– Hadde det ikke vært fint dersom vi hadde hatt en sånn skanner, som de har i science fiction-filmer? Da kunne man bare skanne for kreft og alle andre sykdommer, og få avkreftet disse, sier Heinrich videre.

Diffuse symptomer

Noen sånn skanner finnes dessverre ikke. Men når bør man egentlig oppsøke legen?

– Det som er så vanskelig med kreft, er at de fleste symptomene er veldig uspesifikke. Det er ikke uten grunn at mange kreftsykdommer blir oppdaget tilfeldig eller i et langkommet stadie, sier Heinrich, og forteller at noen kreftsykdommer har tydelige risikofaktorer, som for eksempel røyking for lungekreft. Likevel er det forskjell på hvem som oppsøker lege ved tydelige symptomer.

– Hvis en kvinne kjenner en ny kul i brystet, går hun som regel raskt til legen. Men han som har røyket i 45 år, og som kjenner at pusten begynner å bli dårligere, han går ikke nødvendigvis til legen fordi han mistenker lungekreft, sier Heinrich.

Han understreker at det er viktig å gå til lege hvis man har et tilkomment potensielt alvorlig symptom. Det kan være en ny kul i brystet, at man tisser blod, eller at man blir mer andpusten.

Sunn mat og fysisk aktivitet

– Jeg anbefaler at man tar regelmessige helsesjekker, selv om en helsesjekk der man ikke finner noe ikke er ensbetydende med at man er frisk. Man kan også gjøre en del selv for å minske risikoen for kreft, sier overlegen.

Livsstil har en stor betydning for mange krefttyper, som brystkreft, tarmkreft og lungekreft. Man bør kutte røyken og ikke utsette seg for andre kreftfremkallende stoffer. I tillegg kan en sunn livsstil og regelmessig, helst daglig, fysisk aktivitet, redusere risikoen for å få kreft.

– Hvis alle hadde brukt en halvtime hver dag på fysisk aktivitet, hadde vi hatt mange tusen færre krefttilfeller hvert år. Jeg anbefaler at flere gjør det, sier Heinrich.

Av Marte Frimand

Next article