I en tid der behovet for psykisk helsehjelp stadig øker, står vi overfor en presserende utfordring: å effektivisere og modernisere helsetjenestene. I fremtiden vil teknologi spille en stadig viktigere rolle for å gi raskere psykisk helsehjelp og for å skape en bærekraftig helsetjeneste.
Norway Health Tech er en helseklynge med over 200 medlemmer. Vi legger til rette for tettere samarbeid mellom forskningsinstitusjoner, helseteknologinæring og helsepersonell. En av våre fokusområder er mental helse.
Omsetningen av apper som adresserer mildere former for psykisk uhelse har økt markant de siste årene. Mental helse-apper ble i 2022 omsatt for 491 millioner dollar på verdensbasis tilsvarende 5,1 milliarder norske kroner med dagens kronekurs.
Sindre Holme
Head of Communications i Norway Health Tech
Veiledet internettbehandling
En av teknologiene som har vist seg å fungere godt er såkalt veiledet internettbehandling. Dette er løsninger der pasienter med blant annet depresjon, sosial angst og panikklidelse, kan få hjelp via apper eller andre digitale løsninger for å lindre psykiske plager.
I en rapport fra Folkehelseinstituttet konkluderes det med at veiledet internettbehandling ga bedre symptomlindring, høyere funksjonsevne og bedre livskvalitet enn ingen behandling, og i noen tilfeller bedre sluttresultat for pasienten enn ansikt-til-ansikt konsultasjon.
Selvhjelpsverktøy
For enkelte pasienter kan det oppleves enklere å bruke en app enn å oppsøke fysiske hjelpetilbud. Selvhjelpsverktøy er digitale løsninger som ikke er avhengig av støtte fra helsepersonell, men kan tas i bruk av pasienten uten veiledning, og uavhengig av tid og sted. Det finnes allerede en rekke gode verktøy som er utviklet av norske fagmiljøer. Slike verktøy er basert på anerkjente prinsipper for behandling, og eksempler er apper som ligger tilgjengelig på Helsenorge.no, som Grubl og UngSpotlight.
Disse appene har gjennomgått en godkjenning via Helsedirektoratet. Forskjellen mellom selvhjelpsverktøy og veiledet internettbehandling, er at selvhjelpsverktøyene ikke behøver å brukes som en del av et behandlingsopplegg med fagpersoner, men kan benyttes av brukeren på egenhånd.
Betydelige gevinster for pasientene
I opptrappingsplanen for psykisk helse nevnes det flere eksempler på at digitale selvhjelpsverktøy kan ha betydelige gevinster for pasientene. Under covid-19-pandemien anskaffet Helsedirektoratet fem ulike verktøy som kan være til hjelp for å forebygge og mestre psykiske plager. Et av disse var appen Tankevirus, som etter tolv måneder hadde drøyt 100 000 nedlastninger og 80 000 aktive brukere. Egenrapporterte tall fra pasientene viser at syv av ti brukere opplevde bedring i symptomtrykk, somatiske helseplager og generell helserelatert livskvalitet.
Landskapet innen digitale løsninger for psykisk helse er stort. Det finnes en rekke ulike apper, plattformer og teknologier som har formål om å bedre pasientens psykiske helse.
Norsk helseteknologi som bidrar til styrket psykisk helse
Fornix VR: Leverer VR-applikasjoner innenfor fire hovedkategorier, hver utformet for å imøtekomme spesifikke behov innen arbeidsinkludering, oppvekst og utenforskap, forebygging og behandling av psykiske lidelser, og traumelindring.
Youwell: utvikler løsninger for digital hjemmeoppfølging, nettbasert behandling, selvhjelpsverktøy og psykoedukasjon.
Norse Feedback: tilbyr teknologi, analyse og støtteverktøy for å gi presisjonsbehandling for psykiske helseplager.
CheckWare: utvikler løsninger for kartlegging, brukerstyrte poliklinikker og nettbaserte behandlingsprogram.
VitalThings: bruker sensorer for å foreta nøyaktige og berøringsfrie målinger av vitale parametere slik at helsepersonell kan få tilgang til viktig informasjon om psykiatriske pasienter.
Om Norway Health Tech
Norway Health Tech er en non-profit helseklynge med om lag 250 medlemmer. Medlemsmassen inkluderer leverandører, kommuner, sykehus og andre tjenesteytende selskaper som hører til i helseøkosystemet. Formålet med Norway Health Tech sin virksomhet er å forbedre kvaliteten i behandling og omsorg ved å industrialisere helseløsninger i det globale økosystemet. Klyngen tar sikte på å skape bærekraftige løsninger for de største globale helseutfordringene, ved å styrke konkurranseevnen og legge til rette for sterk vekst i norsk helseindustri og utvidet internasjonalt samarbeid.