Skip to main content
Home » Psykisk helse » Ekspertene svarer: Slik ivaretar du din og andres psykiske helse
Psykisk helse

Ekspertene svarer: Slik ivaretar du din og andres psykiske helse

Foto: Unsplash

Tre psykologer gir råd om hvordan man identifiserer tidlige tegn på psykiske lidelser, opprettholder god mental helse i en hektisk hverdag, og oppdager angst hos barn og unge.

Julie Lindgren 

EQ-terapeut MNEQ, Egentlig AS 

Hva er de viktigste faktorene for å opprettholde god psykisk helse i en travel hverdag?

I vår tid er travelhet nærmest synonymt med vellykkethet. Presset er høyt, tiden er knapp og vi rekker ikke å prosessere opplevelser, møter og inntrykk. Stresset kryper på, og vi klarer ikke å være helt tilstede i eget liv. Sunne grenser er derfor svært viktig for god psykisk helse. For å kommunisere og opprettholde grenser, verdier, behov og følelser, trenger vi å bli kjent med dem. Stopp opp, sitt litt i stillhet, og forsøk å møte deg selv med vennlig nysgjerrighet. Jobb med tilgivelse og aksept – det bygger selvfølelse.

Revurdér sannheter fra barndommen.

Er det egentlig egoistisk å ta vare på seg selv? Hvile er undervurdert. Skjermfrie pustepauser.  Vi trenger å disponere kapasiteten vår på en bærekraftig måte, for å kunne møte andre med overskudd og tilstedeværelse. Sunn mat, god søvn og fysisk aktivitet er flott, men kan lett bare bli mer å innfri. Derfor er bevisstgjøring essensielt.

Hvordan kan man støtte en venn eller et familiemedlem som opplever en psykisk krise?

Det er vondt når noen vi er glad i, sliter. Vi trenger å mobilisere styrke, stødighet og varme, være en å lene seg på og gråte ut hos. Vi trenger å tåle og romme alt, uten å gå tom selv. Det er derfor viktig med støtte-  en omsorgsperson trenger også omsorg og påfyll. Lytt, og ta alltid den som strever på alvor, uten å komme med for mange råd eller løsningsforslag. Vær et empatisk medmenneske som møter opp med trygghet, tålmodighet, forståelse og respekt. Empati er å besøke den andres mørke uten å bli værende der. Velg kjærlighet og tillit, framfor frykt og tvil, og vis det. 

Hvordan kan man oppdage og håndtere tidlige tegn på angst hos barn og unge?

Angst trenger først og fremst trygghet. Noen er født mer sensitive og sårbare enn andre, og så treffer livet, på godt og vondt. Følg med, uten å være for invaderende og inngripende. Det er normalt og mennskelig å streve iblant, så vær varsom med å sykeliggjøre barnets følelser. Å bearbeide egen historie gir emosjonell kompentanse, som igjen er viktig for å kunne møte barna der de er, ikke få de dit du foretrekker.

Tilby en trygg og åpen dialog, valider følelsene. Barn trenger å føle seg verdifulle og likeverdige. At de er tålt. Skaff kunnskap, og vær lydhør for barnets signaler og smerteuttrykk. Hva handler dette egentlig om? God tid og ubetinget kjærlighet er et godt fundament, både for barn og voksne.

Toril Sollihagen 

Psykologspesialist i psykoterapi og barne- og ungdoms-psykologi. Driver egen klinikk, Emosjonspsykolog i Oslo.

Hvordan kan man identifisere tidlige tegn på psykiske lidelser hos seg selv eller andre?

Vi kan alle oppleve å ikke strekke til som venn, partner, forelder eller på jobb. Vi kan ha vonde erfaringer med kritikk, krav eller avvisning og lengte etter anerkjennelse og trygghet. Ofte finner vi en vei gjennom disse følelsene på egenhånd eller med støtte fra noen vi er trygge på. Men når følelsen av å ikke være god nok, manglende mening, eller at verden er skremmende blir dominerende, kan skam, tristhet og frykt lamme oss. Fleksibiliteten til å håndtere følelsene og fungere i hverdagen svekkes. Dette kan være tegn på ubalanse eller psykisk lidelse hos oss selv eller noen rundt oss, hvor det å søke støtte og hjelp kan være et viktig steg mot bedring.

Hva er de viktigste faktorene for å opprettholde god psykisk helse i en travel hverdag?

Å være oppmerksom på og gi rom for følelser og fornemmelser i kroppen er betydningsfullt. Vi må akseptere at livet kan være krevende, og at stress, smerte og sorg kan bearbeides gjennom naturen, pust, meditasjon, musikk, dans, skriving, yoga eller terapi. Balanse mellom plikter, det du opplever som meningsfullt, hvile, søvn og næringsrik mat er sentralt. Tilstedeværelse i øyeblikket, som å se på høstfargene eller kjenne varmen fra en klem, kan bringe kontakt med det som føles ekte og vitalt. Kjærlighet og empatisk nærvær er grunnleggende, og å være sårbar med andre kan lindre smerte og gi styrke. Medfølelse, vennlighet og et ikke-dømmende sinn ovenfor seg selv og andre kan gjøre tunge stunder lettere å håndtere.

Hvordan kan man oppdage og håndtere tidlige tegn på angst hos barn og unge?

Tidlige tegn på angst kan være anspenthet, hodepine, magesmerter, søvnproblemer eller tilbaketrekking fra venner og skole. Humøret kan svinge, og konsentrasjonen kan svekkes. Det er viktig å forstå hva som ligger bak angsten – som prestasjonspress, overbelastning, mobbing, klima- eller fremtidsangst, familiære utfordringer eller tidligere traumer. Møt barnet med tålmodighet og varme, og vær til stede i det vanskelige. Valider følelsene, og gi trygghet, håp og tilpasset støtte. Pusteøvelser og fysisk aktivitet kan være nyttig. Fellesskap og støtte gjør både barn og foreldre sterkere i krevende tider.

Anna Sigridsdatter Heen

Parterapeut/ samlivsterapeut og sexolog
Par, – personrådgiveren

Hvordan kan man identifisere tidlige tegn på psykiske lidelser hos seg selv eller andre?

 Vanlige tidlige tegn på psykisk lidelse:

1. Endringer i humør.
2. Atferdsendringer.
3. Kognitiv forandring.
4. Fysiske symptomer.
5. Unormale følelsesmessige reaksjoner.
6. Endringer i selvoppfatning.
7. Problemer med å utføre vanlige daglige oppgaver.
8. Manglende evne til å håndtere stress eller motgang på en konstruktiv måte.

Hvordan gripe fatt i:

  • Snakke med en nær venn eller familiemedlem om hva du opplever.
  • Kontakte en fastlege eller en terapeut for videre hjelp.
  • Søke informasjon om psykiske helseproblemer.
Hva er de viktigste faktorene for å opprettholde god psykisk helse i en travel hverdag?

De viktigste faktorene som kan bidra til å bevare god psykisk helse, selv når hverdagen er hektisk er:

  1. Balansere arbeid og fritid og sette grenser mellom jobb og privatliv.
  2. Regelmessige pauser gjennom dagen gir tid til å samle energi, redusere stress og holde fokus.
  3. Lære å si nei til for mange forpliktelser, både på jobb og i privatlivet, for å unngå å bli overbelastet.
  4. Opprettholde sosiale relasjoner.
  5. Snakke om følelsene dine: Å dele tanker og bekymringer med andre kan lette den emosjonelle byrden og bidra til bedre forståelse av utfordringer.
  6.  God søvnhygiene.
Hvordan kan man støtte en venn eller et familiemedlem som opplever en psykisk krise?


Her er noen måter du kan gi støtte på:

  1. Vær til stede og lytt aktivt uten å dømme.
  2. Vis forståelse og empati.
  3. Unngå å bagatellisere deres følelser, vis forståelse for at det av dem oppleves slik.
  4. Gi praktisk hjelp og konkret støtte.
  5. Hjelp dem å strukturere hverdagen.
  6. Oppmuntre til profesjonell hjelp.
  7. Vær tålmodig og støttende over tid.
  8. Forstå dine egne grenser og ta  vare på deg selv.
  9. Vær tydelig på hva du kan og ikke kan gjøre.
  10.  Oppmuntre vedkommende til egenomsorg.
  11. Tilby å gjøre ting sammen.
  12. Vær oppmerksom på faresignaler.
  13.  Kontakt profesjonelle umiddelbart hvis personen er i fare for å skade seg selv eller andre, eller synes ute av stand til å ivareta sin egen sikkerhet.

Next article