Home » Overgangsalderen » Overgangsalderen
behandling

Overgangsalderen

Foto: Getty Images

Det er kjent at hetetokter hører overgangsalderen til. At menstruasjonene blir mer rotete, og at slimhinnene i skjeden etterhvert blir såre, har du sikkert også hørt om.

Det finnes også andre plager som ikke er riktig like kjent, men som kan forårsake både bekymring og utfordringer. Visste du at depresjoner er vanlig i overgangsalderen? Konsentrasjonsvansker? Dårlig søvn? Angstlignende plager? Leddsmerter? Mindre energi? Hjertebank? Vektøkning? Mindre sexlyst? Alle får heldigvis ikke alle plagene, men muligheten for å behandle deg som trenger hjelp, er tilstede.

Gynekologer har lenge visst at systemisk hormonterapi hjelper på østrogenmangel-relaterte plager. Og forskningen i dag viser med overveldende tydelighet at det er mye helse i hormonterapi med østrogener. Friske kvinner som bruker hormonterapi i forbindelse med egne overgangsaldersplager (eller før 60 års alder) har beskyttelse mot åreforkalkning, hjerte- og karsykdom, benskjørhet og demens, i tillegg til nedsatt risiko for tykktarmskreft og diabetes.

Østrogen gjennom huden

I en stor studie hvor man ga kvinner mellom 50 og 60 år østrogen gjennom huden i tillegg til naturlig progesteron, kunne man se at det ikke foreligger økt risiko for brystkreft de første fem til sju årene av behandlingen.

Man ser også fra andre studier at uansett valg av type systemisk hormonbehandling, så beskytter hormonterapi mot så mye annen kreft og sykdom at den samlede sykdomsforebyggende virkningen er større enn en eventuell risiko.

I tillegg er samlet dødelighet blant hormonterapibrukere lavere, og mange av de positive virkningene på kroppen holder seg lenge etter at behandlingen er avsluttet. Tidligere misforstått «sannhet» om at østrogen er farlig er derfor ikke riktig, men kvinner med tidligere brystkreft kan dessverre fortsatt ikke bruke systemisk hormonterapi.

Helena Enger, gynekolog ved Volvat medisinske senter, Oslo. Foto: Terje Borud

Tørr skjede

Er du kun plaget av tørre slimhinner i skjeden og ikke ønsker hormonterapi, kan dette behandles med stikkpiller. Virkningen er da kun på slimhinnene i skjeden, som får tilbake sin selvsmørende evne og igjen blir fuktige og sterke. Stikkpiller med østrogen gitt i skjeden har ingen alvorlige bivirkninger. De aller lavest doserte stikkpillene (ultralave) kan tas også av kvinner med tidligere brystkreft, men du må ikke starte behandling uten å ha rådført deg med din behandlende brystkreftkirurg.

Flere nyheter

Det finnes også et annet preparat mot såre slimhinner i skjeden som er basert på for-hormonet DHEA. Preparatet deler seg opp i østrogen og testosteron i cellene i skjeden. Østrogendelen fukter slimhinnene, og testosterondelen gir en positiv effekt på vevet og nervene i skjeden, som i tillegg til å fukte slimhinnene kan føre til sterkere orgasmer og bedre seksuell nytelse.

Og når vi nå snakker om seksuell nytelse; det er kommet internasjonale retningslinjer som anbefaler bruk av testosteronkrem ved plagsomt lav sexlyst i overgangsalderen. Dosene som gis er lave, tilpasset kvinner, og har en positiv effekt på lyst, orgasme og seksuell nytelse. Såfremt dosene holdes innenfor kvinners normalnivå er det ikke påvist alvorlige bivirkninger.

Positive virkninger

Muligheten for god behandling av plager i overgangsalderen er som du skjønner nå tilstede, basert på ny medisinsk viten. Informasjonen rundt risiko for bivirkninger ved hormonbehandling har tidligere vært overdreven, og de positive virkningene har vært underkommunisert. Nå gjenstår det kun å dele denne nye kunnskapen, så flere kvinner kan få god hjelp med sine plager. Det fortjener vi!

Av Helena Enger

Neste artikkel