Skip to main content
Home » Overgangsalderen » Helsekost mot overgangsplager
Sponset

Helsekostbutikken er for mange første stopp på leting etter hjelp mot plager knyttet til overgangsalderen. For de fleste er det hjelp å få.

Etter å ha jobbet flere år med helsekost, har Ida Svalstuen ved Sunkost på CC Vest møtt mange kvinner på jakt etter noe som hjelper mot plager i overgangsalderen. Ofte har de hørt om andre som har fått god hjelp av naturlige preparater og ønsker å se om de selv får like god effekt.

– Som regel dreier det seg om problemer som hetetokter, nattesvette, hevelser, irritabilitet og nedstemthet, og heldigvis har vi mange produkter som kan hjelpe mot disse plagene, sier hun.

Soya mot østrogenmangel

Ida Svalstuen opplever at de fleste oppsøker helsekostbutikken ganske raskt etter at plagene har oppstått. Noen er nysgjerrige, noen nærmest desperate etter noe som kan hjelpe og andre har fått anbefalt produkter av venninner.

– Veldig mange har hørt at soyaprodukter kan hjelpe og vil gjerne prøve det. Da anbefaler jeg gjerne først en ekstrakt av fermenterte soyabønner, sier hun.  

Soya inneholder planteøstrogen, som har strukturell likhet som kroppens eget, og vil dermed øke østrogennivået, dersom en har lavt nivå.

– Det er også greit å være oppmerksom på at det er like vanlig å ha østrogendominans. Dette fenomenet oppstår ofte grunnet eksponering av hormonhermende stoffer fra blant annet kosmetikk og miljøgifter. Symptomene på dette ligner veldig på østrogenmangel.

Trygt å prøve

I overgangsalderen produserer kroppen mindre østrogen. Det mange ikke er klar over er at progesteron, som ofte blir omtalt som det glemte hormon, ofte får en enda lavere produksjon.

– Mange vet ikke at de har for lavt progesteronnivå, men når det er dette som ligger til grunn for plagene, kan det hjelpe å smøre med en progesteronkrem. Denne går inn i huden, gjennom fettet og rett inn i blodbanen, og for veldig mange vil dette være til god hjelp. Siden kroppen ikke tar opp mer progesteron enn den trenger, er det også et trygt preparat å prøve. Her kan man ikke feile, sier Svalstuen.

Kremen er laget av ekstrakt fra jamsrot, som kroppen gjenkjenner som sine egne hormoner.

– Også produkter med macarot kan hjelpe. Macaroten tilpasser seg kroppens behov og kan gi mer vitalitet, styrke og økt libido, sier hun.

Hjelp å få

For kvinner med overgangsplager kan det å få hjelp være med på å øke livskvaliteten, og Svalstuens erfaring er at det finnes hjelp å få for de fleste. Også dem som er litt skeptiske i utgangspunktet.

– Det hender det kommer inn kunder som er litt usikre på om helsekost kan være løsningen, men som gjør hva som helst for å få bukt med problemene. Jeg vil da som regel anbefale dem å prøve et produkt jeg mener passer for dem, og da er det jo veldig hyggelig hvis jeg får tilbakemelding på at det funger. Det føles godt å kunne hjelpe, sier hun.

Hvis det første produktet som prøves ut ikke skulle ha god nok effekt, er hun også glad for at det finnes en rekke andre som kan testes ut.

– Min erfaring er at de aller fleste kan få god hjelp av naturlige preparater, sier Svalstuen. 

Av: Katrine Andreassen, [email protected]

Next article