Skip to main content
Home » Nyheter » Appen som endrer livet ditt
Sponset

Det er ikke uvanlig å høre om venner og kjente som sliter med allergier. Appen Frifor, som skanner både matvarer for de 14 vanligste allergenene som har krav på merking i Norge og EU, og for ultraprosessert mat, kan være hjelpen de trenger for å få et bedre liv.

Som oftest er det som virker for godt til å være sant, heller ikke sant. Appen Frifor er derimot helt reell – og den fungerer. Det har rundt 385 000 nordmenn fått erfare. For Ida Nordengren startet det med en liten tanke hun tenkte sammen med samboer Vegar Moen.

Ida Nordengren 

Gründer appen Frifor 

Ganske lenge

– Jeg hadde vært i dårlig form ganske lenge, forteller Ida.

– Jeg gikk og hanglet uten helt å skjønne hva som feilte meg, og hadde mye smerter i magen, men jeg drøyde med å gå til legen. Da jeg endelig fikk tatt en blodprøve, konstaterte legen at det var tegn på cøliaki, og jeg ble henvist til sykehus for ytterligere undersøkelser. Der ble diagnosen stilt – og legen hadde rett.

For Ida var dette starten på et nytt liv. Med diagnosen cøliaki er gluten, et protein som finnes i en mengde matvarer, noe av det verste du kan få i deg. Gluten finnes i de vanligste melsortene, og dermed i brød og de fleste bakevarer, samt i en rekke bearbeidede matvarer.

Plutselig ble det et liv hvor hun ikke lenger kunne boltre seg i delikatessedisken. Nå måtte hun være forsiktig. Studere innholdet i alt hun spiste, og forsikre seg om at det ikke var gluten i det hun fikk servert eller valgte å legge på tallerkenen. Hun visste godt at mange fikk kraftige reaksjoner om det var gluten i maten, mens andre merket lite.

Måtte finne på noe

– Jeg fikk diagnosen da det var korona i 2020, og skulle egentlig hjem til Sverige på juleferie. På grunn av alle restriksjonene ble det i stedet til at jeg feiret jul hjemme hos foreldrene til kjæresten min. Det var mitt første møte med familien, og det ble høy stressfaktor da de fikk vite om diagnosen min. Hva skulle de servere meg?

Og det var nettopp det spørsmålet som startet tankespinnet til Ida og samboer Vegar. Fantes det en app som gjorde det lettere for Ida å vite hva hun kunne spise og ikke? En app som fortalte hva ulike matvarer inneholder av stoffer? Men nei – det fant de ikke. En telefon til en apputvikler-bekjent var som å så et frø. Et frø uten glutentilsetning – og som umiddelbart begynte å spire.

Med appen Frifor kan du enkelt skanne strekkoden på over 94 000 produkter i norske dagligvarebutikker og få tilbake enkel og lettfattelig informasjon om allergenene og tilsetningsstoffene produktene inneholder, samt info om ultraprosessering merkeordninger og innhold. 

Last ned appen på frifor.app

En god idé

– Arbeidet med å utvikle appen startet nærmest umiddelbart, forteller Ida.

– At det skulle føre til så voldsom interesse, var det vel ingen av oss fire som startet prosessen, som trodde. Vi traff en nisje det var behov for, og tilbakemeldingene fra brukerne har nesten utelukkende vært positive.

Ida tror mørketallet for dem som sliter med cøliaki uten å vite hva som feiler dem, er stort. Selv inntak av små mengder gluten kan være smertefullt, og rådet hennes er å komme seg til lege og ta en blodprøve. Er diagnosen cøliaki, vil Frifor-appen være et viktig verktøy – også for dem som av ulike grunner ønsker å unngå andre allergener eller tilsetningsstoffer. Ikke som bitteliten skrift på emballasjen, men som tydelig og leselig informasjon på mobilen.

Appen er i stadig utvikling, og da de tilførte funksjonen som også skanner for ultraprosessert mat (basert på NOVA-klassifiseringen), økte interessen voldsomt.

Gjengen bak Frifor har også introdusert ordet «renvare» som brukes i stedet for «ikke-ultraprosessert» – et begrep som allerede har blitt godt etablert i Norge. Det legges hele tiden inn ny informasjon om produkter, informasjon som forklarer konsekvensene av ulike tilsetningsstoffer, og mye mer.

– Jeg liker å tro at vi har endret matvanene til mange mennesker og gitt dem en langt bedre hverdag, avslutter Ida Nordengren.

Frifor

Skann strekkoden.
Se hva maten inneholder.

Av Pål Mørk

Next article