Home » News » Seks tips til en enklere hverdag som stomioperert
News

Seks tips til en enklere hverdag som stomioperert

1.Hold huden rundt stomien frisk

De fleste mennesker som lever med en stomi opplever fra tid til annen irritert hud. Likevel er ikke irritert hud en «normal» hudtilstand. For at stomiposen skal sitte godt er det viktig å forebygge hudirritasjon og holde huden i området frisk.

2. Tilpass stomiutstyret

For å sikre at huden rundt stomien holder seg frisk, og at du føler deg trygg, er det viktig å tilpasse stomiutstyret til din kropp og dine aktiviteter. Du kan velge å bruke flere typer utstyr, og finne posestørrelse som passer til ulike anledninger. Noen ganger kan det være behov for tilbehørsprodukter også.

3. God dialog med stomisykepleier

Det anbefales å ha kontakt med stomisykepleier som kan hjelpe deg å finne det stomiutstyret som passer deg og din kropp. En stomisykepleier vil også være den som kan hjelpe deg når du opplever utfordringer med huden eller andre ting rundt din stomi. De vil også gi deg en god opplæring i stomistell.

4. Hverdagslivet med stomi

Etter en stomioperasjon kan det dukke opp mange spørsmål til hvordan livet blir nå. De fleste går etter hvert tilbake til en normal hverdag og fortsetter med de aktivitetene de hadde før operasjonen. Du kan fortsatt drive med idrett og leve et sosialt liv, men noen ganger kan det være lurt å prøve seg litt frem og finne ut hvordan kroppen og stomien reagerer.

5. Hvem bør jeg snakke med om stomien?

Det er individuelt hvor mye man ønsker å snakke om stomien og hvem man ønsker skal vite om det. I mange tilfeller vil det være lurt å informere nærmeste familie, gode venner og arbeidsgiver. Dette kan gjøre det enklere for deg å komme tilbake til en normal hverdag etter operasjonen.

6. Å reise med stomi – det å ha stomi stopper deg ikke fra å reise

Mange velger å starte med korte reiser for å blir trygge på situasjonen for deretter å dra ut på lengre reiser. Enten du reiser med bil, ferje, tog eller fly er det viktig å være godt forberedt. Pakk en liten toalettmappe med stomiskift og ta med deg godt med ekstra poser og andre ting du kan komme til å trenge.

Neste artikkel