Home » News » Kampen med Crohns sykdom
News

Kampen med Crohns sykdom

Dramatisk start på livet

– Jeg ble født med gastrochise, så tarmene mine var samlet i en pose utenfor magen da jeg så dagens lys. Jordmoren taklet situasjonen dårlig, men heldigvis hadde min mor begge bestemødrene mine med på hjemmefødselen, forteller Arve Halsen, som i dag er lege ved Oslo legevakt. Som liten hadde han alltid litt plager med magen, og han strevde med luft og diaré. Men det var først i 1994 han fikk diagnosen Crohns sykdom.

Utfordringer i hverdagen

Da Arve begynte å studere medisin i utlandet, ble dagene hans preget av nøye planlegging.

– Det gikk greit å studere, men jeg måtte selvfølgelig lokalisere hvor toalettene var og planlegge toalettbesøkene, forteller han.

– Etter en lang dag på universitetet, var jeg ofte så sliten at jeg bare ville hjem, sier han.

Arve manglet energi og overskudd, og det ble lite sosialt samvær og fest for den unge studenten. Sjenerende plager som følge av sykdommen var vanskelig å håndtere for en ung mann, enten det var lange dager med eksamener eller å etablere et kjæresteforhold.

– Å reise var alltid en prøvelse, spesielt under lange flyreiser. Det var flaut når jeg måtte på toalettbesøk. Med Crohns sykdom kan man ikke forhindre verken lukt eller lyder, og på et trangt fly med mye mennesker blir det en ekstra påkjenning, forteller Arve.

Sykehusopphold og operasjoner

I årene etter studiene prøvde Arve ut forskjellige typer medisiner, men smerter og mye luft i magen vendte tilbake og det skulle bli flere omfattende operasjoner. I 2011 reiste han til USA for å besøke en studievenninne. I stedet for å bli kjørt til flyplassen for hjemreise, måtte Arve på slutten av ferieoppholdet legges inn på sykehuset. Han hadde kraftige magesmerter. Sykehusoppholdet ble svært omfattende for nordmannen. Flere livstruende komplikasjoner oppsto, og han kjempet for livet. Legene besluttet å fjerne 50 centimeter i overgangen tynntarm og tykktarm på Are.

Bedre livskvalitet

– Det siste året har sykdommen stabilisert seg, og det må den nye behandlingen ta en del av æren for, sier Arve fornøyd.

For halvannet år siden begynte han med en ny medisin som har gitt ham en betydelig bedre livskvalitet.

– I dag kan jeg spise og nyte mat som var umulig før. Jeg liker å lage mat, så dette opplever jeg som veldig positivt. Mitt sosiale liv har også blitt betydelig styrket nå som jeg kan være sammen med venner i hyggelige lag.

Arve må ikke lenger ha et toalett i nærheten, og kan nå leve mer spontant enn hva han hadde anledning til tidligere. Nå kan han dyrke sin store interesse, nemlig å reise mer.

– For meg betyr det enormt mye å kunne være yrkesaktiv, og i dag føler jeg at jeg lever som et vanlig menneske.

Neste artikkel