Home » Muskel og skjelett » Fra «no go» til familielykke for revmatikere: – Ganske vidunderlig å gå gravid
revmatisme

Fra «no go» til familielykke for revmatikere: – Ganske vidunderlig å gå gravid

Foto: Unsplash

Ny kunnskap og nye medikamenter mot revmatiske sykdommer forandret alt for Mari Skog. Nå er Mari gravid med sitt andre barn, mye takket være nye legemidler og god planlegging.

Omtrent 300 000 mennesker i Norge har en revmatisk sykdom. Risikoen øker med alderen, men også unge kan rammes, og kvinner er overrepresentert.

Rivende utvikling

Mari Skog var plaget med uspesifikke betennelser gjennom hele ungdomstiden. Alt endret seg da hun fikk diagnosen psoriasisartritt midt i 20-åra. Hun hadde da lenge slitt med bivirkninger av medisinene hun tok mot betennelsene. Med en korrekt diagnose fikk hun tilbud om å prøve såkalt biologisk medisin.

– Det ble en ny verden for meg. I dag er det en av de mest vanlige medisinene å bruke. Men da jeg begynte å gå til revmatolog var medisinen helt ny, sier Mari Skog som er revmatiker og brukerrepresentant hos Nasjonal kompetansetjeneste for svangerskap og revmatiske sykdommer (NKSR).

Mari Skog

Revmatiker og brukerrepresentant hos NKSR

Marianne Wallenius er overlege og medisinsk ansvarlig ved NKSR. Hun bekrefter at det har vært en rivende utvikling.

Før 1980-tallet ble nesten alle kvinner med revmatisk sykdom frarådet å bli gravide. Det ble ansett som for farlig fordi kunnskapen om sykdommene og medikamentell behandling under svangerskapet var for dårlig.

– På 90-tallet økte kunnskapen om nye medikamenter som kunne brukes under svangerskapet, forklarer Wallenius.

Planlegg graviditeten

Selv om risikoen i dag er mye lavere enn før, er et svangerskap ikke helt uproblematisk for en revmatiker. Men både overlegen og Skog er enige om én ting: Planlegg svangerskapet!

– Det er viktig å være i best mulig form, både treningsmessig og psykisk, men også at det er lav aktivitet fra sykdommen, forklarer Skog.

Hun fikk innvilget behandlingsreise. Med trening i et varmt klima og nye medisiner, lå alt til rette for å bli gravid da hun var 27 år.

– Det var egentlig ganske vidunderlig å gå gravid. Jeg fikk en pause fra leddgikta, husker Skog.

Lytt til revmatologen, vær kritisk når du søker råd

Overlege Marianne Wallenius påpeker at kvinnen bør ta de medikamentene revmatologen anbefaler i hvert enkelt tilfelle. Å unnlate å bruke medisiner kan gjøre at noen kvinner får en aktiv immunbetennelse under svangerskapet, og i verste fall svangerskapsforgiftning, dårlig fostervekst eller at kvinnen føder for tidlig.

Vær kritisk til kilder på internett som fraråder medisinbruk.

– Det er mye gal informasjon som florerer på nettet, skremselshistorier og slikt. Det kan være mer skadelig for barnet om man ikke bruker medisin enn at mor bruker medisin, advarer Wallenius.

Marianne Wallenius

Overlege og medisinsk ansvarlig ved NKSR

Starten på en familie

Wallenius anbefaler revmatikere å lese på nettsidene til Helsenorge og NKSR, Nasjonal kompetansetjeneste for svangerskap og revmatiske sykdommer. Der finner du praktiske og faglige råd. NKSR har også en egen YouTube-kanal med informative filmer om revmatisme og svangerskap.

Det var dette som åpnet døra for Skog.

– Da jeg var på rehabilitering første gang fant jeg en brosjyre fra NKSR med informasjon som ga meg et lite håp om at det går an å få det til, forteller hun.

Det ble starten på en familie.

Fakta

Nasjonal kompetansetjeneste for svangerskap og revmatiske sykdommer (NKSR):

– Kurs for helsepersonell
– Råd og veiledning til helsepersonell og brukere
– Les mer på: nksr.no
– YouTube-kanal: nksr_stolav

Av Christian Geelmuyden

Neste artikkel