Home » Mage og tarm » – Stomien reddet livet mitt
Sponset

Etter to år med utallige dobesøk daglig, blod i avføringen, smerter og bivirkninger av medisiner, valgte Thomas Olafsen å kvitte seg med tykktarmen. Det er han stolt av – for han valgte å ta livet tilbake.

Thomas (37) tar smilende imot oss hjemme i Lier, utenfor Drammen. Han ser frisk og veltrent ut, nå ca. fem måneder etter operasjonen. – Jeg har det veldig bra. Endelig har jeg energi og helse til å leve normalt, ikke minst til å leke med min 2 år gamle sønn, som jeg ikke orket å gjøre tidligere.  

Løs mage

For Thomas begynte vanskelighetene etter en hemoroideoperasjon i 2015. Operasjonen var vellykket, men etter en kraftig antibiotikakur i etterkant, fikk han konstant løs mage. Legene fant ingenting unormalt, og ga ham diagnosen irritabel tarm, som følge av stress. I 2019 utviklet et dobesøk seg til to, to til tre, og noen dager fløy han opp til 15 ganger på do. Han fikk blod i avføringen, og raste ned i vekt. På grunn av alle dobesøkene, var han avhengig av å holde seg inne på kontoret, og ikke reise rundt som selger for it-selskapet han jobbet for. Og så ble han sykemeldt.

Nok er nok

I januar 2020 viste nye prøveresultater betennelse i endetarmen. Etter kort tid spredte betennelsen seg til tykktarmen, og Thomas fikk diagnosen ulcerøs kolitt. I starten fungerte medisinene bra. Men han fikk tilbakefall, og ble foreskrevet stadig nye medikamenter over tid. Til slutt havnet han på sykehus med betennelse i bukspyttkjertelen, uten at legene visste hvorfor.

-Da bestemte jeg meg for at tykktarmen skulle ut. Alle mine problemer startet med den, forteller han. 

Friskmeldt

Thomas leste seg opp om stomi, og kontaktet Mage-tarmforbundet – for å bli kjent med sine pasientrettigheter. Han bet seg merke i ordet samvalg. Det betyr at du som pasient kan være med å avgjøre hva slags behandling du skal få. Da legene foreslo å starte på flere medisiner, sa han nei takk – han ville ha stomi. Det har han aldri angret på. Kort tid etter stomioperasjonen sommeren 2021 ble bukspyttkjertelen friskmeldt.

Hjelp å få

-Jeg har ikke hatt en eneste lekkasje, og det er jeg stolt av, sier han og viser frem posen under genseren. Han har valgt Coloplast som utstyrsleverandør, ikke minst på grunn av den gode servicen. -Det er mye utstyr å velge mellom. Jeg har bestilt vareprøver fra forskjellige leverandører, men det er bare Coloplast som har tatt kontakt i etterkant og spurt hvordan det går. De er best på service, og har sykepleiere som du kan ringe og få hjelp fra. Det har vært veldig nyttig for meg, sier han. 

Vær aktiv

-Jeg vil ikke aktivt gå ut og promotere at noen skal få en stomi, men for de som har vært gjennom et tøft sykdomsløp, så kan stomi være redningen. Lytt til spesialistene, men gjør også din egen research, for det er du som skal leve livet ditt, og ikke alle andre, avslutter han. 

Hør podcasten med Thomas her: #stomiliv

Tekst: Hilde Christie Wright, Novateur

Neste artikkel